Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

133 gasilcev in 29 vozil je bilo potrebnih, da je bil požar pogašen

Deli na:
133 gasilcev in 29 vozil je bilo potrebnih, da je bil požar pogašen

Požar je zajel približno 600 kvadratnih metrov odpadnega materiala, papirja plastike in kovinskih delov. - Foto: PGD Benedikt

Z mariborske policijske uprave so včeraj sporočili dodatne ugotovitve o požaru, ki je v petek zvečer že drugič v zadnjem tednu dni izbruhnil v sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu. Vzrok požara še vedno ni znan. Pri njegovem gašenju sta se poškodovala delavec podjetja in gasilec, slednji huje. Požar pa ni poškodoval objektov.

Policisti so doslej ugotovili, da so v petek nekaj pred 18. uro zagoreli ostanki kovinske embalaže in trde plastike, ki so bili stisnjeni v bale. Te so bile na oprtem delu skladišča, ki se nahaja v ograjenem delu podjetja Salomon. V gašenju požara je sodelovalo 133 gasilcev in 29 intervencijskih vozil. Pri tem sta se poškodovala delavec podjetja in gasilec.

Delavca so zaradi vdihavanja dima z reševalnim vozilom odpeljali v lenarški zdravstveni dom in nato v Univerzitetni klinični center Maribor. Reševalci so v klinični center odpeljali tudi gasilca, ki je med intervencijo padel okoli 2,5 metra globoko in se ob tem huje poškodoval. Požar se z odpadkov ni razširil na objekte in zato ni povzročil večje gmotne škode.

Na policijski upravi so napovedali, da bodo nadaljevali z zbiranjem obvestil in pregledom dokumentacije, z ugotovitvami pa bodo seznanili mariborsko okrožno državno tožilstvo.



Na lenarški občini sicer od pristojnih služb zahtevajo ustavitev delovanja sortirnice odpadkov podjetja Salomon. Po njihovem mnenju je dejavnost podjetja škodljiva do lokalnega okolja in prebivalcev. Župan Janez Kramberger je že najavil sklic izredne seje občinskega sveta, ki bo predvidoma v četrtek.

Prve strokovne meritve niso zaznale vplivov požara na kakovost zraka, meritve vzorcev zemljin in vrtnin bodo opravili v prihodnjih dneh. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so prebivalcem svetovali, naj sperejo morebiten prah z okenskih polic in igral, glede uživanja vrtnin in kapnic pa naj počakajo na analizo vzorcev.

Gasilci bodo pogorišče nadzorovali vsaj do torka. Takrat bo pred vhodom v podjetje v organizaciji civilne iniciative potekal shod proti nadaljnjemu obratovanju sortirnice. Shoda se bo udeležil tudi župan.