Revija Reporter
Magazin

Zmaga za eurobasket 2021 in prvo mesto v skupini

STA

4. feb. 2021 6:00

Deli na:

Slovenske košarkarice se borijo za Eurobasket 2021.

Facebook/Fiba

Slovenske košarkarice imajo danes ob 16.15 prvo zaključno žogico, da si tudi teoretično zagotovijo tretji zaporedni nastop na evropskem prvenstvu. V Stožicah se bodo pomerile z izbrano vrsto Bolgarije. V soboto sledi še zadnja tekma v kvalifikacijah proti zadnjeuvrščeni Islandiji.

Slovenija je med dvaintridesetimi ekipami ena od štirih, ki v teh kvalifikacijah ne poznajo poraza. Ena zmaga v ljubljanskem mehurčku bi ji prinesla tudi prvo mesto v skupini.

"Vsi v reprezentanci se zavedamo pomembnosti tekme z Bolgarijo. Igramo na domačem parketu in gremo po zmago. Trenerji so nam dali informacije glede bolgarske igre in smo dobro pripravljene. Pokazati moramo našo srčnost in borbenost. Ključ do uspeha bo agresivna obramba," pravi slovenska reprezentantka Teja Oblak.

Slovenke in Bolgarke so do sedaj odigrale dve tekmi. Junija 2013 so bile v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo s 57:52 uspešnejše Bolgarke, v aktualnih kvalifikacijah 17. novembra 2019 pa so izbranke selektorja Damirja Grgića slavile z 72:64.

Evropsko prvenstvo bosta med 17. in 27. junijem 2021 gostila Valencia in Strasbourg. Tja so že uvrščene Belgija, Srbija in Švedska ter kot gostiteljici Francija in Španija. V četrtek si lahko nastop na prvenstvu zagotovi novih šest reprezentanc. Poleg Slovenije še Belorusija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Češka in Velika Britanija. Na eurobasketu bo sodelovalo 16 ekip, žreb pa bo predvidoma 8. marca.