franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Zloglasni producent Harvey Weinstein se je predal policiji

Deli na:
Zloglasni producent Harvey Weinstein se je predal policiji

Izprijeni producent Harvey Weinstein. - Foto: Reuters

Bivši ameriški filmski producent Harvey Weinstein se je danes predal newyorški policiji zaradi kazenske preiskave o spolnem nadlegovanju oziroma napadu. Po pričakovanjih naj bi proti nekdaj enemu najbolj uspešnih producentov, ki ga spolnih napadov obtožuje več deset žensk, danes vložili prvo obtožnico zaradi teh napadov.

Po poročanju ameriških medijev naj bi med drugim šlo za primer igralke Lucie Evans, ki ga je lani obtožila, da jo je leta 2004 kot mlado igralko prisilil, da ga je oralno zadovoljila, ker je s tem pogojeval njeno vlogo v filmu. Podobno naj bi počel s številnimi drugimi ženskami, a sam še vedno vztraja, da so bili vsi spolni odnosi sporazumni. Po newyorškem zakonu ga lahko preganjajo za vse spolne napade po letu 2001.

Spolnih napadov in nadlegovanja ga je doslej obtožilo več kot 70 žensk, med njimi znane igralke Salma Hayek, Ashley Judd, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie in Rose McGowan. Javni tožilec Manhattna Cyrus Vance pa bo po daljšem odlašanju, kot kaže, proti filmskemu mogotcu sedaj vendarle ukrepal.

Kot navajajo tuje tiskovne agencije, je 66-letni Weinstein danes ob množični medijski navzočnosti prispel na policijsko postajo na spodnjem Manhattnu. Po aretaciji naj bi proti njemu vložili prvo obtožnico zaradi spolnega nadlegovanja oziroma napada. Po poročanju ameriških medijev naj bi mu pri tem omogočili, da ob plačilu milijona dolarjev varščine odide na prostost, a naj bi mu namestili sledilno napravo in od njega zahtevali izročitev potnega lista, poroča nemška tiskovna agencija dpa.


Že leta 2015 je Weinsteina zaradi spolnega napada prijavila italijanska manekenka. Policisti so jo opremili s prisluškovalno napravo, na katero je uspela posneti tudi njegovo priznanje, a je Vance na jezo policije zavrnil obtožnico. Guverner New Yorka Andrew Cuomo je zato letos uvedel preiskavo proti tožilcu, ki tako verjetno zdaj ne bo vodil primera.

O preiskavi Weinsteina razmišljajo tudi v Los Angelesu, preiskava poteka v Londonu, igralka Ashley Judd ga toži, ker ni dobila vloge v filmu Gospodar prstanov, potem ko je zavrnila njegove vsiljive zahteve po spolnem odnosu in podobnih primerov je še več.

Weinstein je izgubil svoje producentsko podjetje, odslovili so ga iz Akademije filmskih znanosti in umetnosti, sam pa se je umaknil v Arizono, kjer se po nekaterih navedbah zdravi zaradi odvisnosti od spolnosti.

Prve domine so začele padati lani, ko sta New York Times in revija New Yorker objavila prve izpovedi njegovih žrtev, nakar se je sprožil plaz, ki je z gibanjem "Jaz tudi" poleg Weinsteina odnesel že številne mogočne in bogate vplivneže iz Hollywooda, politike, poslovnega sveta, medijev in športa.