900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

»Živite z navdihom – kuhajte z otroki«

Deli na:
»Živite z navdihom – kuhajte z otroki«

Foto: Marjana Romanović

Tekmovanje kuharjev amaterjev 2017 v Celju - Oče in sin premagala vso konkurenco.

Tradicionalno, 23. tekmovanje ljubiteljskih kuharjev so že drugič zapored organizirali reviji Ženska in Maja (iz skupine Media24) ter podjetje Lidl Slovenija. Letošnja tema je bila »živite z navdihom – kuhajte z otroki«, prijavili pa so se lahko starši z otroki, strici in tete z nečaki ali stari starši z vnuki. Izmed vseh poslanih prijav je bilo izbranih devet parov, ki so se v soboto, 7. oktobra, preskusili v kuharskih veščinah v Celju na Srednji šoli za gostinstvo in turizem.

»Lepo je videti skupaj ljudi, ki gojimo tradicijo, da družina vsaj enkrat na dan sede skupaj za mizo in se ob dobri, domači hrani pogovarja. To je prav in dobro za našo bodočnost, saj bomo tako ohranili pristne stike ter lepši svet,« je prisotne nagovorila Marta Krpič, odgovorna urednica revije Ženska, preden je razložila pravila tekmovanja.

Kuharski pari so se nato odpravili v obe kuhinji brez posebne naglice, umirjeno, z nasmeški, prav nič tekmovalno. Čeprav so jih ves čas skrbno opazovali člani komisije, se niso zmedli, da so se laže znašli v »tuji« kuhinji, pa so jim pomagali dijaki SŠGT Celje.



Strokovno komisijo so sestavljali kuharski mojster Tomaž Kavčič, tudi predstavnik Lidla Slovenija in predsednik komisije, Marjana Ogorevc Žgalin, odgovorna urednica revije Maja, Nataša Kamerički, strokovna učiteljica kuharstva, Srečko Lešek, strokovni učitelj kuharstva, Robert Štojs, učitelj strežbe na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje in Marta Krpič, odgovorna urednica revije Ženska.
   
Užitek je bilo gledati, kako spretni so pri delu v kuhinji najmlajši, in ob tem je Tomaž Kavčič poudaril, da nas kuhanje združuje in poveže za vse življenje, da se otroci naučijo druženja, čistoče, spoštovanja do hrane in dela. Če pomagajo kuhati, se zelo dobro zavedajo, koliko truda je vloženega v jed in jo znajo ceniti. Po dveh urah so tekmovalci začeli nositi pripravljene jedi pred komisijo in na degustacijsko mizo. Medtem ko je komisija izbirala najboljše, so zbrani navijači preizkušali dobrote tekmovalcev.

Tekmovalci so z zanimanjem prisluhnili predsedniku komisije Tomažu Kavčiču, ki je povedal, da sta tehtnico na stran zmagovalca prevesili preprostost jedi in čistost okusov. Tretje mesto sta si prislužili mamica in hči Maja Lilija in Mia Štukelj za domače testenine z zelenjavno polivko in mešano solato iz jesenske zelenjave. Drugo mesto sta osvojili babica in vnukinja Milena in Eva Rak, ki sta pripravili piščančje zrezke z zelenjavo v listnatem testu in solato. Vso konkurenco pa sta premagala očka in sin Boštjan in Tomaž Pernek z domačo lazanjo in zeleno solato. Vsi tekmovalci so bili nagrajeni s praktičnimi darili, prvi trije pa še z darilnimi boni v vrednosti 500, 350 in 200 evrov. Glavne nagrade je prispevalo podjetje Lidl Slovenija.