IMG_2029 Odkrito.si

Nominacija je bila velika nagrada za njeno delo

izgubljena kuverta Svet24.si

Jasna je na ulici našla kuverto z listkom in 7000...

devica Svet24.si

Devica - resda nevsiljiva, a preveč kritična

otrok, vožnja, avto Svet24.si

8-letnik si je od mamice spet "sposodil" avto! ...

kmetija 8 Svet24.si

FOTO: V tem razkošju bodo živeli novi tekmovalci...

nikolina4 Njena.si

Vse za dober šov: Nikolina pretentala družino in...

fatalni 7 Njena.si

Jan Plestenjak sporočil žalostno novico

Magazin

Ženska s presajeno maternico rodila zdravega otroka

Deli na:
Ženska s presajeno maternico rodila zdravega otroka

Foto: Profimedia - Fotografija je simbolična.

Ženska, ki so ji presadili maternico od umrle darovalke, je rodila zdravega otroka, so objavili raziskovalci, ki so jo spremljali. Gre za prvi tovrsten dogodek v medicinski znanosti.

Ženska je sicer rodila že pred letom dni, zdaj pa so raziskovalci dosežek objavili v znanstveni reviji The Lancet.

Zgodovinska operacija presaditve maternice, ki so jo izvedli septembra 2016 v brazilskem Sao Paulu, je pokazala, da bi na ta način lahko pomagali tisočem žensk, ki ne morejo imeti otrok zaradi težav z maternico. Doslej so imele te ženske na voljo le možnost posvojitve ali uporabo nadomestne matere.

Gre sicer za prvi primer, ko je ženska rodila s presajeno maternico od umrle darovalke, medtem ko je bilo doslej že okoli deset rojstev po presaditvi maternice od žive darovalke. Prvo tovrstno rojstvo je bilo izvedeno leta 2014 na Švedskem, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

A "povpraševanje" je precej večje od števila živih darovalk, ki so pripravljene dati svojo maternico komu drugemu, zato so si znanstveniki prizadevali izvesti presaditev od umrle darovalke. Pred prvim uspešnim posegom so izvedli še deset poskusov v ZDA, na Češkem in v Turčiji, so še navedli v članku.

Statistično gledano neplodnost prizadene med 10 in 15 odstotkov parov. V tej skupini ima ena od 500 žensk težave z maternico - bodisi zaradi nepravilno razvite maternice bodisi histerektomije ali pa tudi infekcije.Ženska, pri kateri je presaditev maternice od umrle darovalke uspel z donositvijo, je stara 32 let. Zaradi redkega sindroma se je rodila brez maternice. Dobila pa jo je od 45-letnice, ki je umrla zaradi kapi.

Maternico so ji presadili med deseturno operacijo, nato pa so ji sedem mesecev kasneje, ko organ ni kazal težav z zavrnitvijo in ko je ženska imela tudi normalno menstruacijo, vsadili še njena jajčeca, ki so ji jih oplodili že štiri mesece pred transplantacijo. Deset dni kasneje so zdravniki sporočili veselo novico - ženska je bila noseča.

Nosečnost je potem potekala bolj ali manj normalno, razen manjše infekcije ledvic, ki so jo odpravili z antibiotiki. Po 36 tednih nosečnosti je s carskim rezom rodila 2,5 kilograma težko deklico. Tri dni kasneje sta že lahko zapustili bolnišnico.

Ženski so med carskim rezom odstranili tudi maternico, da je lahko nehala jemati zdravila za preprečevanje zavrnitve presajenega organa.

Ko so znanstveniki napisali strokovni članek za objavo v reviji The Lancet, je bilo dete staro sedem mesecev in 12 dni. Lepo se je dojilo in je tehtalo 7,2 kilograma, še povzema AFP.

Loading...