Dimitrij Rupel Svet24.si

Dimitrij Rupel potarnal nad mizerno plačo! Toliko...

katerina tihonova Svet24.si

Bo Putina nasledila hči, ki je v razmerju z ...

piarovci lobisti-2 Necenzurirano

To so zmagovalci Janševega pohoda na medije in ...

anze logar pf Reporter.si

Ravs v SDS: Jože Tanko označil Anžeta Logarja ...

dragic doncic Ekipa24.si

Uh, to pa bo spektakel! Gogi in Luka spet skupaj v...

Roštiljada Odkrito.si

FOTO: Roštiljada – Poglejte, KDO je bil v ...

roglic Ekipa24.si

Primož Roglič se je dokončno odločil. Potrjeno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Že več kot 50.000 gledalcev si je ogledalo film Košarkar naj bo

Deli na:
Že več kot 50.000 gledalcev si je ogledalo film Košarkar naj bo

Slovenski otroško-mladinski film Košarkar naj bo, ki je nastal po istoimenski knjižni uspešnici Primoža Suhodolčana, je navdušil že več kot 50.000 gledalcev in si prislužil drugo zlato rolo.

Nagrado, ki jo podeljujeta Kolosej in Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev, bodo ustvarjalcem filma izročili danes ob 11. uri v mariborskem kinu Maribox.

Košarkar naj bo je zgodba o lenem, nerodnem, vedno lačnem in neskončno visokem Ranti, ki se mu življenje postavi na glavo, ko ga nekega dne učitelj telovadbe Salta povabi v košarkarsko ekipo. S tem se za Ranto začne razburljiva pot, pri vseh šolskih in obšolskih dogodivščinah pa ga spremlja in spodbuja duhoviti prijatelj in menedžer Smodlak. Iz lene nerode počasi zrase zagrizen športnik, zvest prijatelj in privlačen fant.


V košarkarski zgodbi v glavnih vlogah nastopajo Klemen Kostrevc (Ranta), Matija Brodnik (Smodlak), Gaja Filač (Metka), Marko Miladinovič (Salta), Lado Bizovičar (Tini Trska), Gojmir Lešnjak Gojc (Tundra), Matjaž Javšnik (oče) in Ana Maria Mitič (mama). Kot so napovedali pri Gustav filmu, bodo vsi razen Bizovičarja in Javšnika prisotni tudi na današnji podelitvi nagrade v Mariboru. Tam bosta sicer tudi scenarist Suhodolčan in režiser Boris Petkovič.

Film, ki je na rednem sporedu kinematografov od 14. septembra, je nastal v produkciji Gustav filma ter v koprodukciji z RTV Slovenija. Sofinancirala sta ga Slovenski filmski center in Viba Film, koproducenti filma so MB Grip, Studio Ritem, Unicasting in PECL.

Premierno so ga predvajali na filmskem festivalu v Sarajevu, kjer je požel veliko pohval. Na slovenskih tleh je premiero doživel v Cankarjevem domu. Predstavil se je tudi na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, kjer je prejel nagrado občinstva, in na 22. mednarodnem festivalu otroškega in mladinskega filma Schlingel v Chemnitzu.