900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Zarodki človeške ribice v Postojnski jami so se začeli premikati

Deli na:
Zarodki človeške ribice v Postojnski jami so se začeli premikati

Foto: Bobo

Zarodki človeške ribice v Postojnski jami, ki vedno bolj dobivajo obliko ličinke, so se začeli tudi premikati. Jajčeca je človeška ribica v velikem akvariju sredi jame začela odlagati 31. januarja, sedaj pa se zarodki v njih vse bolj premikajo in tako dokazujejo rast in razvoj, so sporočili iz Postojnske jame.

Nad razvijajočimi se jajčeci budno bdita biologa, ki opazujeta premike in odstranjujeta odmrla jajčeca, saj bi le-ta lahko okužila ostale. To opravilo je težavno in naporno, saj so jajčeca na težko dostopnih mestih, zato se mora eden izmed njiju potopiti v velik akvarij.

Med razvojem preživi le majhen odstotek ličink, so še zapisali v sporočilu. Zato so v družbi Postojnska jama še toliko bolj hvaležni naravi, ki jih je "obdarila z izrednim dogodkom ene svojih najbolj skrivnostnih živali".

"Za jamo in ribico skrbimo po svojih najboljših močeh, a narava je svojeglava," so zapisali v Postojnski jami. Zavedajo se, da je razvojna pot človeške ribice še dolga in skrivnostna, saj je živalca skrivnostna in nepredvidljiva. Zato so v družbi poudarili velik pomen čistega habitata reke Pivke.

Ker so priprave na morebitni zarod človeške ribice zahtevne, sta biologa skupaj z zunanjima sodelavcema obiskala francoski laboratorij v Moulisu, ki je namenjen preučevanju in reprodukciji človeške ribice. Čeprav so človeškim ribicam ustvarili kar se da primerljivo okolje z naravnim habitatom, pa v laboratoriju že deset let niso imeli nobenega podmladka.

Ob pričakovanju podmladka človeške ribice pa se v Postojnski jami obetajo tudi druge novosti. Konec maja ali v prvih dneh junija bodo odprli prenovljen hotel Jama, v tem času pa bodo izvedeli tudi, kako so se odrezali v tekmovanju za nagrado European Business Awards. Družba Postojnska jama je izmed 32.000 najboljših podjetij iz 33 držav Evrope že postala eden od nacionalnih prvakov in sicer po izboru strokovne žirije, javnost pa bo z glasovanjem izbrala svoje prvake.