GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Zaradi obtožb korupcije suspendiran generalni sekretar FIfe Jerome Valcke

Deli na:
Zaradi obtožb korupcije suspendiran generalni sekretar FIfe Jerome Valcke

Foto: Reuters

Mednarodna nogometna zveza je v četrtek na svoji spletni strani objavila, da je zaradi obtožb o nepravilni prodaji vstopnic za svetovna prvenstva do nadaljnjega suspendirala generalnega sekretarja Jeromeja Valckeja. Njegovo delovanje bo preiskala etična komisija Fife.

Po aferi na letošnjem volilnem kongresu je Fifa znova v središču pozornosti zaradi suma korupcije. Gre za najožji krog sodelavcev predsednika Josepha Blatterja, mediji pa poročajo, da naj bi bil generalni sekretar Valcke vpleten v preprodajo vstopnic za prvenstva 2010, 2014, 2018 in 2022. Valcke je vse očitke sicer že zanikal.

Predsednik Uefe in eden od kandidatov za predsedniško mesto v Fifi Michel Platini zapleta na Malti, kjer so se zbrali vodilni iz Evropske nogometne zveze, ni želel komentirati. Francoz pravi, da je trenutno osredotočen le na predsedniško kandidaturo, obenem pa se Uefa trenutno ukvarja tudi z njegovim naslednikom, ki naj bi ga Uefa predstavila najkasneje do evropskega prvenstva 2016, če bo pač Platini izvoljen za predsednika Fife.

Tudi pri Fifi konkretnih izjav ni, saj čakajo na uradno preiskavo, a kot poroča časnik Süddeutsche Zeitung, gre za hude obtožbe marketinške agencije JB Sports Marketing, kjer pravijo, da so s Fifo sklenili pogodbe o prodaji vstopnic, generalni sekretar Valcke pa si je za turnirje svetovnih prvenstev med leti 2010 in 2022 pravico do provizije z naslova dobička.

Obenem priče trdijo, da je Valcke večkrat že pred uradnim izborom prireditelja nogometnega svetovnega prvenstva 2022 zagotavljal, da bo prvenstvo v Katarju, kar bi bilo ob normalnem izboru nemogoče.

Valcke vse očitke zavrača in trdi, da si je sodelavec agencije JB Sports Marketing vse obtožbe preprosto izmislil. Pravi, da nikoli ni prejel niti centa ali pa kakršnega koli darila.

Fifa bo primer zdaj natančno preučila, uradno pa so v četrtek na Fifi le skromno potrdili, da so se seznanili s celo vrsto obtožb. S primerom se je seznanila tudi etična komisija, kjer so prav tako skopi z izjavami.

Zdaj 54-letni Valcke je generalni sekretar Fife od leta 2007 in velja za desno roko predsednika Blatterja, ki se bo zaradi korupcijskih afer v krovni nogometni organizaciji od funkcije poslovil na februarskem izrednem volilnem kongresu. Že v preteklosti je bil osumljen številnih nepravilnosti, a doslej mu tega ni nihče tudi dokazal.