premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

morski pes, avstrijska turistka Svet24.si

Morski pes avstrijski turistki odgriznil nogo in ...

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

Domen in Luka Odkrito.si

Veste, kdo sta ta dva SLOVENCA? Sta SVETOVNO ...

doncic-cuban Ekipa24.si

Nor prizor iz Cubanove pisarne: Gledal Dončića, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Zakonca Obama bosta zaslužila na desetine milijonov za svoje spomine

Deli na:
Zakonca Obama bosta zaslužila na desetine milijonov za svoje spomine

Foto: Reuters

Barack in Michelle Obama bosta izdala knjigi svojih spominov; zanju naj bi zaslužila več deset milijonov dolarjev.

Bivši ameriški predsednik in prva dama ZDA, Barack in Michelle Obama, sta z newyorško založbo Penguin Random House podpisala pogodbo za objavo svojih spominov, ki naj bi bila vredna več deset milijonov dolarjev. Prvi temnopolti ameriški predsednik je sicer že avtor dveh spominov in otroške knjige.

V preteklosti je Obama pogosto zase dejal, da poseduje pisateljsko občutljivost, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot je napovedal, ne namerava napisati običajnega zapisa svojega predsednikovanja v Beli hiši.


Željno pričakovanje je v zraku tudi zaradi spominov Michelle Obama. Potomka sužnjev je postala prva temnopolta prva dama in si je pridobila veliko priljubljenost med Američani. V času, ko je bila prva dama, je veljala za najbolj spoštovano in priljubljeno žensko v ZDA.

Iz založbe so ob tem sporočili, da so pridobili avtorske pravice za ves svet za dve knjigi, ki ju bosta ločeno napisala bivši predsednik in prva dama. Podrobnosti pogodbe niso razkrili, a je Financial Times poročal, da naj bi bila pogodba vredna 65 milijonov dolarjev, kar je rekordni znesek za spomine kakega predsednika ZDA. V skladu s pogodbo bo založba v imenu družine Obama tudi darovala milijon izvodov knjig spominov dobrodelni ustanovi First Book.

Doslej je največ za svoje predsedniške spomine Moje življenje (My life) dobil bivši predsednik ZDA Bill Clinton in sicer 15 milijonov dolarjev. Spomini so izšli leta 2014. Njegova soproga in bivša državna sekretarka Hillary Clinton je za knjigo spominov Težke odločitve (Hard Choises), v kateri opisuje obdobje, ko je bila v času predsednika Obame na čelu State Departmenta, prejela 14 milijonov dolarjev. Bivši predsednik George W. Bush pa je za Točke odločitve (Decision Points) leta 2010 dobil deset milijonov dolarjev.