900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Za rešitelja slovenskega alpskega smučanja le en kandidat

Deli na:
Za rešitelja slovenskega alpskega smučanja le en kandidat

Foto: Bobo

V skladu z načrti se bo aprila končalo začasno vodenje panoge za alpsko smučanje, ki se je znašla v hudi finančni in kadrovski stiski. Blaž Lešnik, ki je kot začasni vodja brez večjih pretresov poskrbel za miren zaključek tekmovalne sezone, bo mandat predal novemu vodji. Edini kandidat za to mesto je poslovnež Iztok Klančnik.

Z današnjim dnem se je končalo zbiranje prijav za položaj vodje alpskega smučanja oziroma predsednika zbora alpskih disciplin. Na sedež Smučarske zveze Slovenije na Podutiški v Ljubljani je prispela le ena ovojnica s kandidaturo, oddal jo je v športni sferi le peščici poznavalcev znani poslovnež Klančnik, ki se je v ponedeljek že predstavil predstavnikom smučarskih klubov.

Predsednik smučarske zveze Enzo Smrekar je za prihodnji torek sklical sejo zbora in odbora alpskih disciplin s točko volitvami novega vodje. Z načrtovano izvolitvijo se bo pričakovano končalo obdobje velikih pretresov, panogo pa bo prevzel vodja s polnimi pooblastili in popolnim zaupanjem predsednika smučarske zveze.

Prejšnji predsednik alpskega zbora Dušan Gorišek je mandat predčasno sklenil, potem ko je izgubil zaupanje vodstva zveze in ga je k odstopu večkrat pozval predsednik zveze Smrekar, a so Goriška na koncu morali razrešiti. Vodenje panoge so začasno zaupali Lešniku, sicer predsedniku in direktorju združenja učiteljev in trenerjev smučanja.

Klančnik je bolj kot po delu v alpskem smučanju znan v poslovnih krogih kot uveljavljen strokovnjak na področju informacijskih in komunikacijskih tehnologij z bogato zakladnico poslovnih izkušenj. Pred štirimi leti je postal generalni direktor računalniškega podjetja Hewlett-Packard Slovenija, odgovoren za vodenje poslovnega programa družbe v naši državi.

Pred tem je delal v IBM Slovenija, bil direktor prodaje v Telekomu Slovenije, pred prihodom v HP pa je vodil tudi Avtento, družbo za sistemsko integracijo in poslovne rešitve v skupini Telekom. Je tudi član ameriške in britanske gospodarske zbornice. Klančnik obvlada športne osnove, ampak se resneje ni ukvarjal z alpskim smučanjem, temveč je tekmoval v smučanju prostega sloga.

Ko bo izvoljen, bo njegova prva naloga tudi najzahtevnejša, kako na zvezo pripeljati italijanskega stratega velikih uspehov in dosežkov Tine Maze, ki je prav po zaslugi Goričana Andree Massija, s katerim je leta 2008 oblikovala samostojno ekipo, postala najuspešnejša slovenska alpska smučarska vseh časov. Prav Massi je velika želja predsednika zveze Smrekarja.

Nalog bo še nekaj, kako najbolj smotrno oblikovati ekipe, dati največ podpore najbolj talentiranim, ter poskrbeti, da bo alpsko smučanje tudi po načrtovanem odhodu najuspešnejše Tine Maze v tekmovalni pokoj še vedno paradni konj ter ne bo utonilo v sivem povprečju brezperspektivnosti. Mazejeva bo odločitev o nadaljevanju tekmovalne kariere sporočila poleti. Pred novim vodjo bo tudi sklenitev novih pogodb s trenerji za daljše obdobje in zagotovitev boljših pogojev tekmovalcem.

"Zveza je uspešno izvedla prvi del finančne sanacije in je dolgoročno likvidna in tudi alpsko smučanje bo imelo v prihodnji sezoni na voljo najmanj toliko denarja za izvajanje programov kot doslej," je še pred sklepnim dejanjem sezone dejal direktor smučarske zveze Jurij Žurej. V prihodnje bo od zbranega proračuna za stare grehe predvidoma treba nameniti le med 100.000 in 150.000 evrov letno, razlika bo ostala panogi za izvrševanje programa.