profimedia-0890030370 Svet24.si

Na Luni odkrili jamo, primerno za izgradnjo stalne...

alaya, portorož, požar Svet24.si

Foto: Žalostni prizori iz Portoroža, a lastnik ...

1695038455-dsc08594-1695038390241 Necenzurirano

Kaj vse po poplavah preiskuje policija: posle z ...

Andrej Voncina-fb Reporter.si

Bomba za vernike: razrešen in suspendiran ...

tadej pogacar Ekipa24.si

Hahaha! Pogačar objavil zmagoslavno fotografijo, ...

Petra Kraljev Njena.si

Botri: 'Milica' srečno zaljubljena v rokometaša

milicJPG Ekipa24.si

Linčajte Sekulića, linčajte mene, a vsak rabi ...

Magazin

Vrhunski mednarodni program, Dunajski simfoniki, Mateja Koležnik, Liffe, slovenski punk, Alma Karlin in še kaj

Deli na:
Vrhunski mednarodni program, Dunajski simfoniki, Mateja Koležnik, Liffe, slovenski punk, Alma Karlin in še kaj

Uršula Cetinski, Goran Vojnović in Barbara Rogelj - Foto: Mediaspeed

V torek, 12. septembra, so v Cankarjevem domu predstavili vrhunce programa jesenskega dela sezone 2023/24. Ob tem je ves dan potekal niz prireditev ob Dnevu odprtih vrat, med drugimi odprtje razstave Peš po domačih krajih Alme M. Karlin, literarni večer o pisateljici in popotnici, ter premiera zvočne zgodbe Globoka hiša, ki so jo pripravili ob Ravnikarjevem letu.

Generalna direktorica CD Uršula Cetinski je uvodoma povedala: »Čeprav v Cankarjevem domu gostujejo umetnice in umetniki ter sestavi z vsega sveta, velja poudariti, da je hkrati prav Cankarjev dom po številu prireditev vodilna institucija, ki v Sloveniji omogoča soustvarjanje s slovenskimi nevladnimi organizacijami.« Ob tem je dodala, da je letošnja sezona prva v kateri program pripravljajo na kar sedmih odrih, saj so v aprilu novi oder dobili v novi Dvorani Alme Karlin.

Foto: Mediaspeed - Urban Stanič

»V sezoni pred nami praznujemo tudi trideseto obletnico Zlatega abonmaja, v katerem lahko prisluhnemo mojstrstvu najbolj vrhunskih glasbenikov in sestavov sveta,« je dodala Uršula Cetinski. Med mednarodnimi gostovanji je izpostavila oktobrsko gledališko predstavo Otroci sonca iz nemške Schauspielhaus Bochum v režiji Mateje Koležnik, s katero se bo začel abonmajski cikel Veličastni.

V decembru se bodo v Galeriji CD skozi fotografije spomnili slovenskega punka in na politično, idejno, kulturno izjemno intenziven čas, ki odzvanja še danes. Tudi otroci in mladi bodo dobili svoj gledališki spektakel, junaški Finžgarjev roman Pod svobodnim soncem bo zaživel kot odrska uprizoritev.

Predstavitev je vodil Boštjan Gorenc-Pižama, kot gostje pa so nastopili tudi soustvarjalci programa Cankarjevega doma: dr. Marina Gržinić iz ZRC SAZU, kustosinja razstave Slovenski punk in fotografija, ki bo na ogled v Galeriji CD od začetka decembra, pisatelj Goran Vojnović, avtor dramske predloge in adaptacije romana Pod svobodnim soncem  ter pianist Urban Stanič, ki bo s samostojnim klavirskim recitalom v Gallusovi dvorani nastopil 11. oktobra.

Foto: Mediaspeed