Dimitrij Rupel Svet24.si

Dimitrij Rupel potarnal nad mizerno plačo! Toliko...

katerina tihonova Svet24.si

Bo Putina nasledila hči, ki je v razmerju z ...

piarovci lobisti-2 Necenzurirano

To so zmagovalci Janševega pohoda na medije in ...

anze logar pf Reporter.si

Ravs v SDS: Jože Tanko označil Anžeta Logarja ...

ceferin perez pm Ekipa24.si

Dobila sta se na večerji, darilo Pereza Čeferinu...

poroka varuška Njena.si

Člani eksperimenta so bili pod strogim nadzorom

roglic Ekipa24.si

Primož Roglič se je dokončno odločil. Potrjeno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Vinilke Abbe, Adele in Eda Sheerana so uspešnice

Deli na:
Vinilke Abbe, Adele in Eda Sheerana so uspešnice

ABBA, Voyage 2021 - Foto: Baillie Walsh

Prodaja vinilnih plošč je v Veliki Britaniji letos, prvič po letu 1991, ponovno poskočila. Temu so po pisanju britanskega BBC botrovale izdaje albuma legendarne Abbe, ki se je znova združila za ta projekt in nekaj koncertov, dolgo pričakovanega albuma pevke Adele in novega albuma priljubljenega glasbenika Eda Sheerana.

Skoraj četrtino vseh prodanih albumov, 23 odstotkov, so na Otoku prodali v obliki vinilnih plošč, pri čemer je bilo največ povpraševanja po novem albumu skupine Abba Voyage. Že v prvem tednu po izidu so prodali skoraj 30.000 plošč v tem formatu.

Trend rasti prodaje vinilnih plošč opažajo že zadnjih 14 let, od lani pa se je ta zvišala kar za osem odstotkov. Ob tem beležijo negativen trend pri prodaji zgoščenk. Letos jih je bilo prodanih le 14 milijonov, kar je najnižja številka vse od leta 1988, ko je teklo šesto leto od uvedbe CD plošč v Veliki Britaniji. Prodaja zgoščenk bi lahko bila po BBC pisanju še nižja, če ne bi nekateri oboževalci omenjenih glasbenikov bili še vedno zavezani temu formatu.

V zadnjih devetih letih je opazna tudi rast prodaje kaset, čeprav te danes predstavljajo le majhen delež na glasbenem trgu. V zadnjem letu je bilo po oceni BBC v Veliki Britaniji prodanih okoli 190.000 kaset, kar je približno 20 odstotkov več kot leto prej.

Povečani prodaji kaset, kot opozarjajo pri BBC, verjetno botrujejo tudi paketi, ki jih glasbeniki prodajajo na uradnih spletnih straneh, ki poleg bodisi zgoščenke ali vinilne plošče vključujejo tudi podpisan izvod kasete.