mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Vileniški kristal ukrajinski pesnici Katerini Kalitko

Deli na:
Vileniški kristal ukrajinski pesnici Katerini Kalitko

Foto: Vilenica

V Štanjelu so opoldne, po tradicionalnem branju udeležencev festivala, podelili vileniški kristal za najboljši prispevek in interpretacijo, ki je pripadel ukrajinski pesnici Katerini Kalitko. Žirijo je prepričala z vrojeno lepim poetičnim glasom in pesmimi, ki nezgrešljivo odzvanjajo tudi univerzalnost in humanost, ki je brezmejna in neustrašna.

Za vileniški kristal se potegujejo vsi srednjeevropski avtorji in avtorice, ki so s svojimi deli predstavljeni v vileniškem zborniku. Nagrada obsega kipec in gostovanje na irskem literarnem festivalu Cuirt.

Po mnenju žirije so vsa literarna dela pokazala izvirnost, umetniško težo ter predanost pripovedi in lirski resnici. V številnih primerih so te vrline pospremila prizadevanja za družbeni, politični in etični fokus. Odločitev zato, kot je zapisala žirija, ni bila lahka, a so se na koncu vsi odločili za Katerino Kalitko in za njene pesmi, ki so jih "ponesle skozi niz domiselnih vprašanj, povezanih z zgodovinsko pogojenostjo, človekovo intimo, soočanjem z izgubo, pa tudi vprašanj z metafizičnimi in celo duhovnimi pridihi".

Katerina Kalitko je vidno ganjena ob prejetju nagrade povedala, da ne more verjeti, da je poezija bolečine lahko nagrajena.

Katerina Kalitko (1982) je doslej izdala šest pesniških zbirk. Zbirka z naslovom Mučilnica. Vinograd. Dom. iz leta 2014 je bila izbrana za najboljšo ukrajinsko knjigo leta. Poleg poezije je leta 2007 izdala tudi zbirko kratkih zgodb (M(h)isterij)a), lani pa je tudi na njeno pobudo v Ukrajini zaživel prvi literarni festival kratke zgodbe Intermezzo.

Katerina Kalitko je priznana prevajalka iz bosanščine, hrvaščine in srbščine. Lani je v sklopu Vilenice prejela tudi štipendijo Srednjeevropske pobude.

Festival Vilenica se bo zvečer nadaljeval s podelitvijo velike nagrade hrvaški pisateljici Dubravki Ugrešić. S slovesnostjo v kraški jami Vilenica se bo tudi sklenil letošnji 31. festival.