UVODNA rudnik radomlje frantar zabret Igor Kupljenik Svet24.si

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 ...

lev Svet24.si

Popoln vodič po znamenju leva in njegovo vladanje...

schellenburg Necenzurirano

Kdo je plačal 8 tisoč evrov za kvadrat v ...

iztok seljak Saso Radej Reporter.si

»Do konca sprijeno!« Nemoralni slovenski ...

pogacar Ekipa24.si

Bo Tadej Pogačar tekmoval na olimpijskih igrah? ...

Matej Zemljič Revija Stop

Matej Zemljič: Kampiral sem včasih, in to zelo ...

tadej pogacar tour pm Ekipa24.si

Premalo? Ravno prav? Koliko je na Touru zaslužil ...

Magazin

VIDEO: Kaj se zgodi, ko volk sreča risa v zasneženi divjini?

Deli na:
VIDEO: Kaj se zgodi, ko volk sreča risa v zasneženi divjini?

Foto: WWF

Svetovna organizacija za varstvo narave (WWF) je objavila video izjemno redkega srečanja med ogroženima volkom in risom v evropskih divjih gozdovih. Video prikazuje divja prednika psov in mačk, ki se srečata v zasneženih gozdovih Karpatov na Poljskem. Povratek divjih živali v Evropo je znak obnovljenega in uravnoteženega ekosistema v Evropi.

Zahvaljujoč strogemu varstvu sta se obe vrsti plenilcev v Evropi vrnili z roba izumrtja, vendar sta še vedno ogroženi, opozarjajo v WWF.

Video prikazuje divja prednika psov in mačk, ki se srečata v zasneženih gozdovih Karpatov na Poljskem. Posnetek je uspel biologu in video-fotografu Zenonu Wojtasu.

"Opazovanje divjega risa in volka v njihovem naravnem okolju je izjemno težko in redko. Pogosto preživim mesece v ledenih pogojih, da bi le videl živali v naravi. To srečanje je edinstveno, saj nam daje vpogled v harmonijo, ki obstaja v naravi, kjer lahko plenilci živijo v istem habitatu ne da bi ogrožali drug drugega. Ko volk počasi hodi proti samici risa, ta usloči svoj hrbet, da zaščiti mladiče, kot bi naredile vse matere. To ni bil boj, volk se je le želel igrati," je Wojtas komentiral svoj posnetek.

Populacije evrazijskega risa in sivega volka so v nekaterih delih Evrope skoraj izumrle, zato so jih zavarovali skozi EU direktivi o pticah in habitatih. Po ocenah WWF na Poljskem trenutno živi okoli 1000 volkov in 200 risov.

Vodja programa naravnih virov pri uradu WWF za evropsko politiko Andreas Baumueller meni, da je vrnitev teh močnih živali v Evropo velik uspeh po dolgih letih truda za ohranitev teh vrst. "Ne smemo tvegati, da bi jih spet izgubili. So temeljne vrste, ki držijo naš naravni ekosistem v ravnovesju. Na naših voditeljih je odgovornost, da zagotovijo dovolj prostora in učinkovito varstvo evropske divje narave," je dodal.

WWF trenutno vodi kampanjo, s katero želi zagotoviti, da se EU direktive za varstvo narave, ki varujejo vrste, kot sta volk in ris, in na tisoče naravnih območij, ohranijo in v celoti izvajajo na nacionalni ravni.

Nedavno poročilo WWF je pokazalo, da netrajnostne industrijske dejavnosti, vključno s krčenjem gozdov, kmetijstvom in energetskim izkoriščanjem, ogrožajo nekatera od najbolj dragocenih naravnih območij v svetu in Evropi.