Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Venezuela zaradi hude energetske krize spreminja časovni pas

Deli na:
Venezuela zaradi hude energetske krize spreminja časovni pas

Foto: Getty Images

Zaradi dramatične krize z elektriko se je venezuelski predsednik Nicolas Maduro odločil za spremembo časovnega pasu oz. premik kazalcev na urah za 30 minut naprej. "S 1. majem bom spremenil časovni pas, da bomo povečali prihranke energije v državi," je v petek napovedal Maduro in dodal, da bodo tako v državi bolje izkoristili dnevno svetlobo.

Venezuela je trenutno 6,5 ure za srednjeevropskim poletnim časom, v prihodnje pa bo šest ur, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil minister za znanost in tehnologijo Jorge Areaza.

Latinskoameriška država se bo tako vrnila na enak časovni pas, kot je v državi veljal do decembra 2007, ko je tedanji predsednik Hugo Chavez odredil premik kazalcev na uri za 30 minut nazaj. Kot je tedaj pojasnil, se je za to odločil, da šolarjem ne bi bilo treba tako zgodaj vstajati.

Menjava časovnega pasu je sicer le eden v vrsti ukrepov, s katerimi želi Venezuela prihraniti energijo. Maduro je tako v javnem sektorju uvedel tudi štiridnevni delovni teden. Na ministrstvih in v državnih podjetjih je Maduro uvedel šesturni delovnik in jim ukazal, naj porabo električne energije zmanjšajo za 20 odstotkov.

Poleg tega bodo prihodnji teden številni državljani imeli le dva delovna dneva. Ponedeljek bo dela in šole prost dan, v torek bo praznik, ob petkih pa bo skladno s predsednikovim odlokom zaradi pomanjkanja energije v javni upravi dela prost dan vse do junija.

Tudi v zasebnem sektorju načrtujejo drastično varčevanje z energijo. Porabo elektrike nameravajo zmanjšati tudi v največjih trgovskih centrih.

Glavni razlog za izredne razmere je pomanjkanje vode v vodnem rezervoarju El Guri na jugu države, ki pokriva več kot 60 odstotkov potreb po energiji v Venezueli. Madura za porast temperatur ozračja krivi vremenski pojav El Nino, ki je prispeval k močnemu upadu vodostaja.

Tako je 10.000 megavatov zmogljivosti v elektrarni upadlo na okoli 4000 megavatov, pojasnjuje inženir Jesus Augusto Gomez. Konec aprila bi se lahko proizvodnja električne energije skoraj povsem ustavila.

Opozicija sicer trdi, da je k sedanjim težavam prispeval tudi predsednik, ki zavrača investicije v sistem proizvodnje električne energije, ki so nujne, da bi zadostili vse večjemu povpraševanju.