pes-luna-drevo-zajem-slike Svet24.si

Video: Pogrešanega psa našli na nenavadnem mestu

alkohol Svet24.si

Indijec z 2,9 promila alkohola v krvi razgrajal v ...

tonin vrtovec cigler kralj nsi Necenzurirano

Logar prihaja, da uniči NSi #komentar

jansa logar pl Reporter.si

Ali Logar zapušča SDS zaradi Janše ali zaradi ...

tadej pogacar 23 pm Ekipa24.si

Tadej Pogačar v glasbene vode???? S to objavo ...

Predsednik in njegov sin Odkrito.si

Biden: Nejasni posli v Ukrajini in denar za ...

matkovic cedevita olimpija 23 af Ekipa24.si

Zmaji v ligi ABA pokazali drugačen obraz in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Veličastni Roglič kljub sneti verigi osvojil Svete Višarje in Giro!

Deli na:
Veličastni Roglič kljub sneti verigi osvojil Svete Višarje in Giro!

Primož Roglič na Svetih Višarjah dobil Giro! - Foto: STA

Slovenski kolesarski as Primož Roglič je pred skupno zmago na kolesarski dirki po Italiji. Kolesar ekipe Jumbo-Visma je dobil odločilno, 20. etapo - 18,6 kilometra dolg gorski kronometer na Svete Višarje. Do danes vodilnega Britanca Gerainta Thomasa je kljub tehničnim težavam premagal za 40 sekund. Pred zadnjo, ravninsko etapo vodi za 14 sekund.

Roglič je pred etapo zaostajal 26 sekund, na brutalno težki progi pa je pred velikim številom slovenskih navijačev doživljal pravo dramo. Potem ko je bil najhitrejši na vseh vmesnih časih in ko je bilo že videti, da bo "zlomil" Thomasa, se mu je okoli 2 km pred ciljem snela veriga. Izgubil je vsaj 10 sekund, kazalo je, da od zmage ne bo nič.

A težave so mu vlile dodatnih moči in motiva. V zaključku vzpona je bil močnejši od Thomasa, ki se je moral zadovoljiti z drugim mesto. Še dve sekundi več Britanca je na tretjem mestu zaostal Portugalec Joao Almeida. Isti vrstni red, kot je bil v kronometru, je dan pred koncem dirke tudi v skupnem seštevku.

"To je nekaj neverjetnega. Ne govorim o zmagi, ampak o tem, kar smo doživeli tu, o ljudeh, ki so prišli navijat. Ta energija, za te trenutke se živi, to je nepozabno. ... Imel sem veliko moči v nogah, ampak tudi pomoč ljudi, ki so mi vlili dodatno moč," je dejal 33-letni Kisovčan v prvi izjavi za Eurosport.

Prav veliko se po zmagi ni obremenjeval s tehničnim zapletom, ki bi mu skoraj spodnesel zmagovito vožnjo. "Snela se mi je veriga ... takšne stvari se dogajajo," je za Eurosport mirno odgovoril o trenutku, ko je mnogim slovenskim kolesarskim navdušencem zastal dih.

Roglič, ki je zabeležil 73. zmago v karieri in četrto etapno na Giru, vse je dosegel v vožnji na čas, bo očitno postal prvi Slovenec z zmago v skupnem seštevku Gira. V zadnji, ravninski etapi s ciljem v Rimu ga lahko zaustavi le še padec oziroma poškodba.

Da je bila sobota za slovenski šport poseben dan, se je lahko videlo že zgodaj zjutraj. Trume slovenskih navijačev z zastavami in drugimi navijaškimi rekviziti se je valilo v Trbiž. Tisti, ki so imeli vstopnice, pa so romali tudi na Svete Višarje, kjer so pripravili slovensko veselico.Navijačev ni bilo le na delu gozdne poti, kjer je bila cesta ozka, tako da kolesarji za sabo niso imeli niti spremljevalnih vozil. Za kolesarjem je vozil le motorist z rezervnim kolesom.

A na izjemno težkem vzponu - legendarni Alberto Contador trdi, da tako zahtevnega gorskega kronometra na največjih dirkah še ni videl, dolgem sedem kilometrov, s povprečno 12-odstotno naklonino, ki je na nekaterih delih narasla na 22 odstotkov, tekmovalci niso imeli tehničnih težav. Z izjemo Rogliča, kateremu je ponagajala luknja na cesti, tresljaji pa so nato povzročili zdrs verige.

A to na koncu ni bilo usodno. Zasavec je končno premagal tudi smolo, zaradi katere je bil dostikrat ob vrhunski dosežek.

Ob tem je dokazal, da je dobro načrtoval formo. Na ravninskem delu je bil sicer za odtenek počasnejši od Thomasa. Tega vmesni čas sicer ni pokazal, saj so čas merili, potem ko so kolesarji pred vzponom menjali kolesa. Britanec pa ni menjal le njega, ampak tudi čelado, kar ga je stalo nekaj dodatnega časa, zaostanek za Slovencem je takrat znašal dve sekundi.

Že na začetku vzpona pa se je videlo, da ima slovenski šampion boljši ritem. Postopoma je večal prednost, zaustavila ga ni niti nesreča z verigo, tako da se je lahko na koncu z družino in z navijaško armado, ki so jo bodo zagotovo zapomnili tudi gledalci ob TV zaslonih, proslavil to, za kar je garal že od nesrečnega padca na lanski Vuelti.

Na koncu mu je čestital tudi Thomas. "Proti koncu sem čutil, da mi noge postajajo težke. Ne iščem izgovorov, ampak na kolesu se preprosto nisem počutil najbolje. Je pa bolje izgubiti s takšno razliko, kot le za kakšno sekundo ali dve. Tako me je vsaj 'razbil'. Resnici na ljubo, si Primož to zmago zasluži. Imel je celo mehanske težave in vseeno zmagal za 40 sekund," je športno priznal poraz 37-letni Valižan.