Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Velenšekova v Astani osvojila naslov svetovne podprvakinje

Deli na:
Velenšekova v Astani osvojila naslov svetovne podprvakinje

Foto: Reuters

Slovenska judoistka Ana Velenšek je peti dva svetovnega prvenstva v Astani v kategoriji do 78 kilogramov osvojila srebrno kolajno. Velenškova je vknjižila štiri zmage in po lanskem bronu na SP v Čeljabinsku tokrat stopila že na drugo stopničko. V finalu je morala premoč priznati le Japonki Mami Umeki.

Slovenski judo se v Astani veseli že drugega odličja. Majhna, zgolj petčlanska slovenska odprava, je osvojila kar dve kolajni, v četrtek je klubska kolegica Tina Trstenjak poskrbela za prvo zlato kolajno slovenskega juda, tokrat je bila Velenškova druga.

Velenškova je uvodoma gladko premagala Rusinjo Anastazijo Dimitrijevo. Po začetnem preizkušanju moči, ko sta obe borki zaradi neaktivnosti dobili kazen, je pobudo prevzela celjska judoistka, si najprej priborila met za juko, nato pa s končnim prijemom dosegla napredovanje v osmino finala konkurence 33 bork.

V osmini finala je bila njena nasprotnica Korejka Yujin Park, ki je imela tako kot Rusinja v medsebojnih dvobojih z Velenškovo negativni izkupiček. Tudi Korejko je judoistka z lopate suvereno odpravila. Po dveh minutah borbe jo je spravila na tla, jo prijela v končni prijem, po 20 sekundah pa se veselila ipona.

V polfinalu jo je pričakala Britanka Gemma Gibbons, srebrna z olimpijskih iger v Londonu 2012. Doslej sta se borki pomerili dvakrat in vknjižili vsaka po eno zmago. Najprej sta obe dobili po eno kazen, nato jih je dobivala Britanka, ki ji je vse bolj zmanjkovalo sape. Ob koncu je Velenškova nasprotnico vrgla še za juko in se veselila napredovanja v polfinale.

Tam jo je pričakala Francozinja Audrey Tcheumeo, svetovna prvakinja iz Pariza 2011 in lanska podprvakinja iz Čeljabinska, poleg tega pa tudi bronasta z olimpijskih iger 2012 v Londonu. V dosedanjih dvobojih sta tekmici imeli poravnan izid, tokrat pa je bila boljša Celjanka. Obe sta sicer dvoboj odprli s kaznima, nato je Francozinja po polovici borbe prejela še eno. Poskusila je z metom za vazari, ki ga je sodnik sprva dosodil, a nato na veselje Slovenke razveljavil in ostalo je pri minimalni prednosti za vstop v finale.

Japonka Mami Umeki je bila precej nepopisan list, čeprav je šestkratna japonska prvakinja, je imela pri 20 letih le malo mednarodnih borb. Z Velenškovo sta se poznali zgolj s priprav in tam je bila Celjanka velikokrat boljša. Izenačen dvoboj se je po štirih minutah rednega dela prevesil v podaljšek za zlato točko, kjer je Japonka pokazala svojo premoč v parterju in v tretjem poskusu za končni prijem uspela.

"Vesela sem te kolajne, čeprav zdaj ni videti tako, saj sem vseeno tudi razočarana. Ko veš, da bi lahko bil na najvišji stopnički, pa tega ne izkoristiš, saj sem imela lepo priložnost za zlato. Japonko sem dobro poznala, jo na treningih tudi velikokrat 'tepla', a tokrat me je ugnala," je po osvojenem drugem mestu na SP, kar je njen največji uspeh v karieri, dejala Velenškova.

Dan je zaključila s štirimi zmagami, med drugim premagala tudi lansko svetovno podprvakinjo. "Vedno je lažje napadati, kot pa se braniti in držati pozicijo. A se pripravljamo na OI, tako da treningi gredo naprej. Težko bo zdaj kak dan dobiti prosto, a trener bo po pogovoru najboljše vedel, kaj storiti, ali je čas za počitek ali ne," je še zaključila nova svetovna podprvakinja.

Poleg obeh kolajn je Slovenija osvojila še eno deveto mesto po zaslugi Roka Drakšiča med borci do 73 kg deveti, Andraž Jereb v kategoriji do 66 kg in Vlora Beđeti med borkami do 57 kg pa sta ostala brez uvrstitev.

Posamično prvenstvo se bo končalo v soboto z najtežjimi kategorijami, v nedeljo pa sledi še ekipno prvenstvo, v obeh dnevih pa Slovenija ne bo imela svojih predstavnikov.