Ajda Mlakar Dobra karma

Lepotica na televiziji očitno še ni rekla zadnje...

naslovnica izmajlova2 Svet24.si

Pred tremi leti je njen poklic visel na nitki, ...

macesnova gorica kocevski rog jansa pahor bobo10 Reporter.si

Janša pod Macesnovo gorico: Resnica je živela ...

ležeča Svet24.si

Borut Pahor: To nas skrbi, saj gre natančno tako,...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

"Planet TV ne sme končati v Orbanovih rokah"

14_1000x1000 Odkrito.si

Tako je videti zabava, ko Ceca postane babica!

Lea Sirk - obrez!!! Njena.si

Imena otrok teh znanih Slovencev se preberejo ...

Magazin

Vanessa Mae s tožbo proti obtožbi, da je goljufala na kvalifikacijah v Sloveniji

Deli na:
Vanessa Mae s tožbo proti obtožbi, da je goljufala na kvalifikacijah v Sloveniji

Foto: Facebook

Tajska violinistka z britanskim potnim listom Vanessa Mae je v pogovoru za nemški magazin Der Spiegel dejala, da ne izključuje možnosti tožbe Mednarodne smučarske zveze (Fis), ki ji je izrekla štiriletno prepoved nastopanja na tekmah v alpskem smučanju zaradi goljufanja v kvalifikacijah za udeležbo na lanskih zimskih olimpijskih igrah v Sočiju.

Športno razsodišče (Cas) v Lozani je 19. junija lani razveljavilo kazen štiriletne prepovedi, ki jo je svetovno znani Vanessi Mae izrekla Fis zaradi goljufanja v kvalifikacijah za udeležbo na lanskih zimskih olimpijskih igrah v Sočiju.

"Fis me je označila za goljufinjo, to me moti ... Fis ni pričakovala, da se ne bom predala in da se bom branila. Vse skupaj je postalo res grdo, ko je postalo jasno, da se bom pritožila na Casu," je med drugim povedala Vanessa Mae, ki je dodala, da je za obrambo porabila okrog 200.000 dolarjev. Na OI v Sočiju je z očetovim priimkom Vanakorn na olimpijskem veleslalomu zasedla zadnje 67. mesto s 50 sekundami zaostanka za zmagovalko Tino Maze.

Športno razsodišče je sredi lanskega leta odločalo o dveh pritožbah tajske smučarke. V eni, ki se nanaša na štiriletno prepoved nastopanja, je v celoti ugodilo pritožnici, kajti, kot izhaja iz odločitve razsodišča, krovna mednarodna smučarska organizacija za izrek takšne kazni ni predložila utemeljenih dokazov, da se je prav Maejeva sama posluževala manipuliranja z izidi na sicer brez dvoma spornih kvalifikacijskih tekmah, na katerih si je v zelo sumljivih okoliščinah zagotovila olimpijsko normo.

V drugi odločitvi pa je zavrnila Maejevo in potrdila kazen Fis, da tajska violinistka ni imela pravice nastopiti na olimpijskih igrah v Sočiju, kar pomeni, da je razveljavljen njen dosežek. Cas je namreč ugotovil, da so bile kvalifikacijske tekme januarja 2014 v Sloveniji, na katerih si je Maejeva priborila pravico do nastopa na OI, neustrezno izvedene.

Sporne in s strani Fis so bile razveljavljene kvalifikacije, ki so jih za Maejevo ob posredovanju tajskega olimpijskega komiteja pripravili delavci kranjskega smučarskega kluba Triglav na smučišču na Krvavcu.

Škandal je imel tudi slovensko razsežnost. Fis je poleg Maejeve suspendiral tudi štiri slovenske smučarske delavce, ki so za violinistko pripravili sporne kvalifikacije. Cas je pritrdil Fisu, da so bile štiri kvalifikacijske tekme med 17. in 19. januarjem 2014 na Krvavcu prirejene. Te tekme, ena od njih je bila naslovljena kot tajsko državno mladinsko prvenstvo, ki so jih izvedli na njeno prošnjo s posredovanjem tajskega olimpijskega komiteja, so bile za svetovno uveljavljeno violinistko zadnja priložnost, da si je zagotovila nastop v Sočiju.

Kazni za tekme na Krvavcu je že pred Fisom izrekla tudi Smučarska zveza Slovenije. Izvršni odbor SZS je četverici, ki je sodelovala pri pripravi in izvedbi tekem na Krvavcu, izrekel štiriletno prepoved delovanja v okviru SZS zaradi objektivne odgovornosti. Med drugim je šlo za vodjo tekmovanja Boruta Hrobata in glavnega sodnika Vlada Makuca, nekdanjega strokovnega vodjo alpskih reprezentanc pri Smučarski zvezi Slovenije. Fis je Hrobata kaznoval z dvema letoma prepovedi sodelovanja pri kateremkoli Fisovem dogodku, z enoletno prepovedjo pa ostale slovenske grešnike časomerilca Matjaža Goltesa, Makuca in starterja Uroša Šinkovca.

loading...
Loading...