pištola Svet24.si

V Mariboru so po sporu med 56-letnikom in ...

prometna-nesreča, avto Svet24.si

Foto: V Radečah z avtom s ceste in na streho

tomaž-ročnik Necenzurirano

Razkrivamo: tako lokalni veljaki kupujejo ...

urska bacovnik jansa bobo Reporter.si

Je Urška Bačovnik Janša vedela, kako grozljive ...

primoz roglic Ekipa24.si

Velik šok! Primož Roglič je že končal dirko ...

Žan Videc, Martina Revija Stop

V zakulisju MMS

olimpija bravo Ekipa24.si

Lepo? Malo manj lepo? Grdo? Olimpija je ...

Magazin

Vam je zaprtost kdaj pokvarila počitnice?

Deli na:
Vam je zaprtost kdaj pokvarila počitnice?

Tako kot vse v naravi ima tudi črevesje svoj dnevni bioritem. Aktivnost črevesja je največja zjutraj in ravno zato veliko potrebo običajno opravimo v jutranjih urah, medtem ko ponoči črevesje miruje.

Hrana se v prebavilih meša s prebavnimi sokovi, mešanje in pomikanje hrane navzdol pa traja 20 do 72 ur.1 Na ta proces vplivajo številni dejavniki, med njimi tudi vrsta zaužite hrane. Vlaknine proces prehajanja navzdol pospešijo, saj povečajo maso blata, širijo črevesno steno in jo tako spodbujajo k gibanju.

Ker črevesje nadzorujejo živčno-hormonske povezave, pa te lahko zmoti tudi stres ali spremenjen dnevni ritem.2 Lahko se pojavi neprijetna akutna zaprtost, ki se kaže z redkim in oteženim odvajanjem blata, tiščanjem v trebuhu ali napihnjenostjo.

Kaj narediti, da vas na potovanju ali počitnicah ne bi presenetilo zaprtje?

Pred zaprtjem na potovanju se lahko zavarujete tako, da nekaj dni pred odhodom pospešite peristaltiko črevesja z izbiro hrane, bogato z vlakninami. Te bodo poskrbele, da se bo črevesje praznilo hitreje in bo črevesna vsebina manj časa zastajala v črevesu. Vlaknine vplivajo na strukturo blata, povečajo njegovo maso in ga ob zaužitju večje količine tekočine tudi zmehčajo. Če taka prehrana ni vaša stalnica, boste s premišljeno izbiro hrane že pred potovanjem poskrbeli, da bo vaše črevesje bolj prazno, kot je običajno.

Kaj pa če vas zaprtje kljub vsemu preseneti?

Če ste že imeli slabe izkušnje z zaprtjem, je precej verjetno, da se boste zaradi spremembe v dnevnem ritmu s to težavo ponovno soočili. Modro je, da si v lekarni preventivno kupite primerno odvajalo. Najbolje je, da vzamete takega, ki deluje v predvidljivem času, saj si boste tako lažje organizirali čas za veliko potrebo. Predlagamo vam preizkušeno odvajalo z bisakodilom v tabletah, ki deluje čez noč ali v obliki rektalnih svečk, ki delujejo v nekaj minutah.

Viri:
1.    CN Andrews et al, The pathophysiology of chronic constipation, Can J Gastroenterol Vol 25, 2011
2.    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27033126/, dostopno 9.3.2024