stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Valentinovo letos sovpada s pustno soboto

Deli na:
Valentinovo letos sovpada s pustno soboto

Foto: Reuters

Valentinovo, ki letos sovpada s pustno soboto, smo kot praznik ljubezni v Sloveniji že posvojili. Konec 80. let 20. stoletja, ko se je v taki obliki začelo pojavljati tudi pri nas, so bili številni do njega zadržani in so ga ocenjevali kot uvoz iz Amerike. Mladim danes pa se zdi, da je tu že od nekdaj.

Mirjana Ule s katedre za analitsko sociologijo ljubljanske fakultete za družbene vede pravi, da je valentinovo potrošniško vsiljen praznik. Dolgoročno tak praznik ne more prispevati k temu, da bi bili medsebojni odnosi bolj kakovostni, je opozorila za STA.

Res pa je, da je življenje mladih postalo negotovo, pravi. Nimajo drugih izzivov, saj jim družba ne omogoča dela. Prehod iz izobraževanja v zaposlitev in starševstvo je otežen. Glede na to si popestrijo življenje po svoje, je pojasnila.

Predsednica 24. Otroškega parlamenta Nomi Hrast je ocenila, da njena generacija na valentinovo gleda kot na dan, ki je priljubljen po vsem svetu. Osebno pa meni, da jih lahko vse povezuje.

Kot je dejala, na valentinovo gledajo kot na nekaj čisto normalnega, nekaj, kar je že ves čas tukaj. To je po njeni oceni eden od praznikov, ki je zelo pozitiven.

V slovenski kulturni dediščini je valentinovo sicer znano kot dan, ko se začne prebujati narava. A etnologi menijo, da se bo ohranil tudi z vsebino, ki smo jo spoznali pred četrt stoletja.