polna luna Dobra karma

Pred polno luno in luninim mrkom nam bo marsikaj ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

violeta tomic bobo Svet24.si

Tomičeva pri kriminalistih: To je ista pisava kot...

zaščitna maska, park, dunaj, starejši moški Svet24.si

To so primeri, v katerih zaščitne maske ostajajo...

vila boštjan Necenzurirano

Obtoženi v aferi TEŠ6 skrili vile pred državo

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

Patricija Lovenjak (1) Njena.si

Ljubezen po domače: Patricija povsem drugačna

Magazin

V Uzbekistanu se bojijo, da bodo razkošne poroke državo spravile v bankrot

Deli na:
V Uzbekistanu se bojijo, da bodo razkošne poroke državo spravile v bankrot

Foto: Dreamstime

V Uzbekistanu poslej na poročnem slavju ne bo smelo biti več kot 250 gostov, dveh glasbenih skupin in treh luksuznih limuzin. Takšna so nova pravila o porokah, ki jih je prejšnji teden sprejel parlament v Taškentu, njihov glavnih cilj pa je preprečiti prekomerno trošenje in posledične socialne stiske družin.

Uzbekistanci, ki živijo v Taškentu ali drugih večjih mestih v tej srednjeazijski državi, v povprečju zaslužijo med 180 in 270 evrov mesečno. Svojci ženinov in nevest pa za poroko v povprečju odštejejo okoli 18.000 evrov, je poročal Reuters.

Denar za to si pogosto sposodijo od prijateljev ali sorodnikov, čeprav ga nato z veliko težavami vračajo dolga leta. A zaradi tradicije in pritiska družbe družine to dejstvo pač pogoltnejo. Veliko Uzbekistancev dela v tujini, večinoma v Rusiji, in tudi denar, ki ga pošiljajo domov, njihovi svojci večinoma porabijo ali za prenovo domov ali poroke.

"Naše poroke so dosegle tako raven, da lahko celotno državo brez vojne spravijo v bankrot," je izjavo senatorja Ikbola Mirzoja o novih pravilih, ki bodo v veljavo stopila prihodnje leto, povzel lokalni portal Kun.uz.

Prvotni predlog pravil je bil ostrejši od sprejetega, saj je na primer prepovedal več kot 150 gostov na poroki, a je to povzročilo veliko ogorčenje javnosti. Zato so parlamentarci končno različico nekoliko zrahljali.

Pravila lokalnim oblastem, vključno s policijo, davčnim inšpektoratom in tožilstvom, podeljujejo pristojnost za nadzor nad porokami. Nanašajo se tudi na rojstnodnevne zabave in pogrebe.

Razkošne poroke je kritiziral tudi uzbekistanski predsednik Šavkat Mirzijojev. Kot je dejal, veliko ljudi pri 50. letih umre zaradi možganske kapi ali srčnega infarkta, ko se zavedo, da ne bomo mogli poplačati dolgov za poroko.

loading...
Loading...