Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Turčiji fatva tetoviranim muslimanom, naj se pokesajo

Deli na:
V Turčiji fatva tetoviranim muslimanom, naj se pokesajo

Foto: Reuters

Vrhovno versko telo v Turčiji je muslimane, ki nikakor ne morejo odstraniti svojih tetovaž, pozvalo, naj prosijo Boga za odpuščanje. Tetovaže so v uradno sekularni Turčiji zelo priljubljene, predvsem med mladimi v mestih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

A verske oblasti na tetovirane muslimane gledajo z velikim neodobravanjem. Tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki mu nasprotniki očitajo prikrito islamizacijo države, je večkrat izjavil, da so tetovaže po njegovem škodljive in nemoralne.

Septembra je turška vlada učencem celo prepovedala ne le tetovaže, ampak tudi piercing, ličenje, barvanje las ter puščanje brkov in brade pri fantih.

"Oseba s tetovažo bi to morala odstraniti, če je le mogoče. Če tetovaže ni mogoče odstraniti, se mora on/ona pokesati pred Bogom," pa je v fatvi včeraj zapisal turški direktorat za verske zadeve, znan kot diyanet.

Obenem je direktorat potrdil, da so po preroku Mohamedu prepovedane vse vrste telesnih poslikav, zato jih je treba odstraniti ali lasersko ali z operacijo.

Kot je še dodal, "je naš prerok dejal 'Alah preklinja ljudi, ki spreminjajo svojo obliko, ki jo je ustvaril Bog', pa naj bo to ženska s tetovažami ali nekdo, ki si odstranjuje dlake z obraza in obrvi".