duhovna pot Dobra karma

Ko drugi mislijo, da ste umrli, ste v resnici ...

donald-trump, melania-trump Svet24.si

VIDEO: Ob Donaldu mračna Melania. Ob tem, kar je ...

matej lahovnik-pl Reporter.si

Poglejte, koliko so davkoplačevalce stali ...

andrej sisko stajerska varda bobo2 Svet24.si

Šiškova varda nadlegovala lastnika kampa

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Ere Petra Vriska je konec

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

franko bajc Njena.si

Franko, kot ga še niste videli

Magazin

V tej državi greste v zapor, če vas dobijo s plastično vrečko

Deli na:
V tej državi greste v zapor, če vas dobijo s plastično vrečko

S 1. januarjem 2019 se ukinjajo brezplačne plastične nosilne vrečke.  - Foto: Pixabay

V Tanzaniji so se odločili prepovedati plastične vrečke. Od sobote je tako prepovedan ves uvoz ali izvoz plastičnih vrečk v državo, njihova izdelava, prodaja in uporaba. V primeru uporabe plastične vrečke kršitelju grozi globa v vrednosti 30.000 tanzanijskih šilingov (približno 12 evrov) ali dva tedna zapora.

Poleg tega proizvajalcem plastičnih vrečk grozi kazen do milijarde tanzanijskih šilingov (približno 390.000 evrov) ali dve leti zapora, je za nemško tiskovno agencijo dpa pojasnil državni sekretar za okolje v uradu podpredsednika January Makamba.

Iz prepovedi je izvzeta plastika v medicinske namene ter za kmetijstvo in gradbeno industrijo.

Tanzanija s prepovedjo plastičnih vrečk sledi drugim afriškim državam, ki so se že odločile za tovrstno prepoved, in je postala že 34. afriška država s tovrstno prepovedjo. V Ruandi je prepoved plastičnih vrečk v veljavi že več kot desetletje in velja za eno od najuspešnejših, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Eden od razlog naj bi bil tudi ta, da ob uveljavitvi prepovedi v Ruandi ni bilo množične proizvodnje plastike.


Prepoved je uspešna tudi v Keniji, kjer pa vseeno prihaja do primerov tihotapljenja plastike iz sosednjih držav, kot je Uganda. V Keniji so plastiko prepovedali leta 2017 in hkrati uvedli drakonske kazni z globo do 32.000 evrov in do pet let zapora.

V Evropi prepoved plastičnih vrečk velja v 29 državah. Evropski parlament je marca letos sprejel odločitev o prepovedi plastičnih izdelkov za enkratno uporabo od leta 2021 dalje.

Po navedbah programa Združenih narodov za okolje je doslej 61 držav prepovedalo proizvodnjo ali uvoz plastičnih vrečk, 83 držav pa je ukinilo njihovo brezplačno uporabo.

Na svetu vsako leto proizvedejo več kot 300 milijonov ton plastike, po oceanih pa naj bi po oceni znanstvenikov plavalo najmanj pet milijard plastičnih kosov.

loading...
Loading...