vesolje Dobra karma

Tedenska astrološka napoved: ne podlezite ...

naya-rivera, avtomobil, izginotje Svet24.si

Med iskalno akcijo za pogrešano igralko naleteli ...

UV-plenkovic jansa-ziga zivulovic jr-bobo Reporter.si

Zmagovita lekcija iz Zagreba: kaj se lahko Janez ...

aleš hojs, janez janša, igor bavčar Svet24.si

Pravljica iz kraljestva Trstenjakove o ...

furs, davčna-utaja, kotnikova-5 Necenzurirano

Davčni utajevalci na Počivalškovem pragu

Zoran Janković Odkrito.si

Je Zoran Janković resno bolan?

Luka Basi Njena.si

Žalostna nedelja Luke Basija

Magazin

V Švici vojaščina obvezna tudi za ženske?

Deli na:
V Švici vojaščina obvezna tudi za ženske?

Foto: Reuters

Predsednik švicarskega častniškega združenja Denis Froidevaux je danes predlagal obvezno služenje vojaškega roka tudi za ženske in s tem pritegnil nemalo pozornosti. "Ženske so v zadnjih letih na področju enakopravnosti napredovale. Zato bi morale imeti tudi enake obveznosti kot moški," je častnik izjavil za časopis Neue Zürcher Zeitung.

Froidevaux je v pogovoru za švicarski časnik še pojasnil, da bo imela švicarska vojska v prihodnjih letih težave pri zagotavljanju kakovostnega vodstvenega kadra. "Kdor ne dojame, da lahko ženske tudi vojski prinesejo dodano vrednost, živi na Marsu," je dodal. Predloge o tem vprašanju bo razdelala posebna študijska skupina.

Če bo alpska država obvezno vojaščino za ženske udejanjila, bo štela med evropsko avantgardo, izjave Froidevauxa komentira nemška tiskovna agencija dpa.

Švica je sicer med zadnjimi evropskimi državami uvedla volilno pravico za ženske. To se je zgodilo leta 1971 - potem ko so se za to na referendumu izrekli moški. Dejansko pa je trajalo vse od leta 1990, da so žensko volilno pravico zagotovili vsi kantoni, spominja dpa.

Loading...