horoskop_zodiak_znakijpg Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 19. januarja

Giorgos Parasiris; Savina Atai Dobra karma

Konec je! Savina po sedmih letih zapustila ...

Khagendra Thapa Magar Svet24.si

FOTO: Poslovil se je najmanjši človek na svetu

karl-erjavec Svet24.si

Karl Erjavec se ne umika le iz politike, ampak ...

opravičevanje Dobra karma

12 astro znakov - 24 različic opravičevanja

barbara-mucić Njena.si

To je prava ljubezen atraktivne Barbare

Archie, princ Harry Njena.si

Harry ločen od sina

Magazin

V Sarajevu sporočajo Handkeju, da ga nočejo videti, v Banja Luki ga vabijo na obisk

Deli na:
V Sarajevu sporočajo Handkeju, da ga nočejo videti, v Banja Luki ga vabijo na obisk

Avstrijski pisatelj in Nobelovec Peter Handke. - Foto: Reuters

Skupščina sarajevske županije je danes sprejela odlok, s katerim je avstrijskega književnika Petra Handkeja, letošnjega dobitnika Nobelove nagrade za literaturo, razglasila za neželeno osebo v glavnem mestu Bosne in Hercegovine. Vsi sodelujoči na seji so podprli predlog kluba Stranke demokratske akcije (SDA), poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Hkrati so sprejeli posebno izjavo, v kateri so obsodili dodelitev Nobelove nagrade za literaturo Handkeju zaradi njegovega zanikanja genocida, ki se je zgodil nad Bošnjaki v Srebrenici julija 1995.

Dan pred podelitvijo Nobelove nagrade je Handke v intervjuju za Televizijo Republike Srbske potrdil, da načrtuje obisk v BiH, verjetno spomladi prihodnje leto. Dejal je, da namerava obiskati Banja Luko, Sarajeva pa ni omenil, poroča Hina.

Odziv na Nobelovo nagrado Handkeju je bil v BiH nasprotujoč, saj so ga v Republiki Srbski slavili kot prijatelja Srbov, medtem ko so iz Federacije BiH prihajale ostre obsodbe na njegov račun, predvsem zaradi njegovega odnosa do genocida v Srebrenici.


Predsednik predsedstva BiH Željko Komšić je ocenil, da gre za "nagrado genocidu", srbski član predsedstva Milorad Dodik pa je Handkeju namenil čestitko in ga imenoval za velikega književnika in humanista.

Kot še poroča Hina, je Dodik v čestitki citiral drugega nobelovca Iva Andrića, ki je zapisal, da Handkejeva književnost "ni zastrupljena s sovraštvom, ampak je vodena s širino in vedrino svobodnega človeškega duha".

Nobelovo nagrado za literaturo so Handkeju izročili v torek v Stockholmu. Pisatelj je sicer že oktobra, ko ga je Švedska akademija razglasila za dobitnika za leto 2019, poleg veselja izzval tudi ogorčenje. Pojavili so se pomisleki, ali je zaradi podpore pokojnemu srbskemu voditelju Slobodanu Miloševiću primeren lavreat. V torek so izročitev nagrade pospremili protesti, diplomatski predstavniki več držav nekdanje Jugoslavije pa se podelitve niso udeležili.

Tri tedne pred podelitvijo nagrade je 77-letni pisatelj za nemški časnik Die Zeit dejal, da se je med vojno na območju nekdanje Jugoslavije postavil na stran Srbije, ker je šlo za "pravičnost". "Nobene besede o tem, kar sem napisal o Jugoslaviji, ni mogoče ovaditi, niti ene same. To je literatura," je njegove besede povzela nemška tiskovna agencija dpa.

loading...
Loading...