Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Konj je bil že osedlan, a izbruhu vulkana ni uspel uiti

Deli na:
Konj je bil že osedlan, a izbruhu vulkana ni uspel uiti

Arheologi so na arheološkem najdišču Pompeji tokrat odkrili okostje plemenskega žrebca s sedlom iz lesa in brona in bogatim okrasjem, ki je pripadal pomembnemu vojščaku, najverjetneje generalu. Kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, je bil konj domnevno osedlan, da bi lastnik lahko oddirjal na pomoč prebivalcem mesta med izbruhom vulkana.

Upravnik arheološkega najdišča Pompeji Massimo Osanna je dejal, da odkritje okostja velja za izjemno najdbo. Osedlanega in obrzdanega rjavca, ki je najverjetneje pripadal generalu, so odkrili ob izkopavanjih v hlevu, v katerem so odkrili okostja še dveh oziroma treh konj.

Po predvidevanjih je konj poginil zaradi zadušitve z vulkanskimi sajami ter zaradi vročinskega šoka, kar je bilo sicer smrtonosno za vse, ki ob izbruhu Vezuva niso uspeli pravočasno zbežati na varno.

Odkritje sicer ne sodi v veliki projekt izkopavanj v Pompejih, ki je financiran iz evropskih sredstev, navaja Ansa. Najdišče se namreč nahaja na severu nekdanjega mesta, kjer so zaznali številne poskuse nezakonitih izkopavanj. Lokalne oblasti so po preiskavi spodbudile upravljavce Pompejev, naj začnejo z izkopavanji še na tem koncu.

Osanna je povedal, da najdba osedlanega plemenskega žrebca opravičuje domneve, da gre za pomembno območje raziskav, ki so ga začeli odkrivati že v začetku 20. stoletja. Tedaj so raziskovali bogato opremljeno vilo ob hlevu, ki jo je po najdbah upravnik najdišča primerjal z bolj znano Vilo misterijev.

Trenutno arheologi preučujejo dragoceno najdbo, a kot je napovedal Osanna, bo t.i. Posestvo osedlanega rjavca čez čas tudi na ogled javnosti.