luka doncic anamaria goltes Svet24.si

FOTO: Anamaria objavila fotografijo in Luki ...

jevgenij-starkov Svet24.si

FOTO: Medved ga je pojedel vpričo prijateljev

st. peterburg, hlajenje, vročina Svet24.si

Morje je že pregreto, na Balkanu sledi dolg ...

violeta bulc-pl005 Reporter.si

Vrnitev nekdanje evropske komisarke: Violeta Bulc ...

20210603-01063348 Necenzurirano

Pred vrati četrti val, Poklukar pa ne da denarja ...

alkohol, cigarete, nosečnost Odkrito.si

Kar polovica žensk, ki se trudijo zanositi, ...

Lara Koren Nastran in Jaka Nastran Njena.si

Nekdanja slovenska miss tretjič rodila

Magazin

V pevskih zborih v Sloveniji kar 80.000 aktivnih pevcev

Deli na:
V pevskih zborih v Sloveniji kar 80.000 aktivnih pevcev

Otroški pevski zbor vrtca Plavček pri OŠ Tišina je izvedel večerni koncert ob Slovenskem kulturnem prazniku. - Foto: Arhiv vrtca Plavček

Zborovsko petje je v Sloveniji najbolj množična ljubiteljska kulturno-umetniška dejavnost, v kateri se danes združuje in ustvarja okrog 80.000 aktivnih pevcev. Imamo od 2500 do 3000 zborov, ki jih vodi okrog 1300 zborovodij. V preteklih 30 letih je zborovsko petje postalo bolj množično in kvalitetnejše, so za STA navedli na JSKD.

Natančno število zborov v Sloveniji ni znano, a po podatkih Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) približno 1800 zborov deluje v okviru kulturnih društev, v okrog 700 župnijah delujejo cerkveni zbori, na osnovnih in srednjih šolah imajo številne otroške in mladinske pevske zbore, prav tako zbori delujejo v nekaterih vrtcih.

Najmlajši zborovski pevci pri nas so tako že tri- in štiriletni otroci, medtem kot so med najstarejšimi 90-letniki. Letno se pri nas zvrsti okrog 200 območnih zborovskih revij, 12 regijskih revij ter državno tekmovanje v zborovskem petju.

Največji uspehi slovenskih zborov so dosežki na najzahtevnejših mednarodnih tekmovanjih, med katerimi so tri zmage na prestižnem tekmovanju za veliko zborovsko nagrado Evrope EGP, na kateri je v letih 2002 in 2008 zmagal APZ Tone Tomšič, leta 2010 pa Vokalna akademija Ljubljana. Pomemben uspeh so tudi vabila najboljšim slovenskim zborom na svetovne zborovske dogodke, kot so Svetovni zborovski simpozij, festival Europa Cantat in ameriška konferenca ACDA.


Izstopajo predvsem dosežki Komornega zbora AVE, APZ Tone Tomšič, Vokalne akademije Ljubljana, Dekliškega zbora sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije, Carmine Slovenice, APZ Maribor, APZ Univerze na Primorskem, MePZ Obala Koper, Ljubljanskih madrigalistov, Komornega zbora KGBL, Komorniega zbora Akademije za glasbo, Carmen manet in nekaterih drugih. Kvalitetni slovenski zbori so tudi v zamejstvu v Italiji.

Pred 30 leti je nastal tudi Zbor Slovenske filharmonije, prej imenovan Slovenski komorni zbor. 50-letno zgodovino ima slovensko državno tekmovanje Naša pesem, ki se ga udeležuje 30 najboljših slovenskih zborov in je privedlo do vzpostavitve Mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus - Maribor ter njegove uvrstitve v sklop tekmovanj za veliko zborovsko nagrado Evrope.

"Med drugim si v veliko čast štejemo tudi gostovanje Evropskega zborovskega simpozija leta 1995 v Ljubljani in letošnji največji evropski zborovski festival Europa Cantat, ki bo julija v Ljubljani," so navedli na JSKD.

Slovence povezuje tudi dan petja pesmi Dan ljubezni, ki od leta 2013 poteka 23. maja. Na ta dan se zbori, orkestri, organizacije in posamezniki združijo v množičnem petju te uspešnice zasedbe Pepel in kri.

Loading...