Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Panami so zaradi uvrstitve na svetovno prvenstvo razglasili državni praznik

Deli na:
V Panami so zaradi uvrstitve na svetovno prvenstvo razglasili državni praznik

Foto: Reuters

Sinočnji zadnji krogi celinskih kvalifikacij za uvrstitev na nogometno svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji so poskrbeli tudi za radost, žalost, veselje in državotvornost.

Panama je ob novici, da se je uvrstila na mundial ta zgodovinski dan razglasila za državni praznik, Islandci so rajali do neba, Sirci pa so ob neuspehu potočili tudi kakšno solzo.

Veliko veselje so v noči na sredo občutili v Panami, ki po domači zmagi nad Kostariko z 2:1 prvič potuje na mundial. Odločilni gol je v 88. minuti prispeval Roman Torres, panamski predsednik Juan Carlos Varela pa je neposredno po tekmi razglasil 24-urno praznovanje, dan pa bo poslej državni praznik.

"Praznujte ta zgodovinski dan s Panamo, jutri je državni praznik," je Varela zapisal na twitterju. Doma bodo poleg javnih uslužbencev in delavcev v zasebnem sektorju ostali tudi šolarji. "Praznujte ta dan skupaj z vašimi družinami," je še dejal predsednik.



Manj veseli pa so bili v Siriji. Tudi zanje je bila tekma proti Avstraliji zgodovinska, a so jo izgubili z 1:2 in skupnim izidom 2:3, za Avstralce pa je v 109. minuti zadel Tim Cahill. Sirski nogometaši so se po tekmi opravičili javnosti: "Sirskemu ljudstvu se opravičujem v imenu soigralcev. Upali smo, da bomo rojakom lahko pričarali nasmeške in veselje, naše razočaranje je velikansko," je po tekmi dejal napadalec sirske reprezentance Firas al-Khatib.

Sirija je svoje "domače" tekme zaradi vojnih razmer igrala v Maleziji, v kvalifikacijah pa se je zvrstila za Iranom in Južno Korejo.

So se pa v svojem duhu veselili Islandci, ki so z uvrstitvijo na SP poskrbeli, da je Islandija postala najmanjša država, ki bo zaigrala na mundialu. Islandci, država z zgolj 335.000 prebivalci, so že lani opozorili nase, ko so zaigrali na evropskem prvenstvu, največji podvig pa jim je uspel v osmini finala, ko so premagali Anglijo. Tokrat so v kvalifikacijah za SP v skupini I zasedli prvo mesto s sedmimi zmagami, remijem in le dvema porazoma ter se neposredno uvrstili na SP. Svoj uspeh so proslavili z značilnimi vikinškimi vzkliki in ploskanjem.

Zadetek, ki je Panamo popeljal na SP: