atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V olimpijskem Riu lov na tatove

Deli na:
V olimpijskem Riu lov na tatove

Foto: Reuters

Temperature v olimpijskem Rio de Janeiru so v teh dneh presegle 40 stopinj Celzija, v petek so namerili celo 42,8 stopinje, kar je najvišja namerjena oktobrska temperatura v zadnjih 100 letih. A istočasno poteka v Riu tudi operacija Poletje, v okviru katere 700 vojaških policistov skrbi za varnost na mestnih plažah.

Rio de Janeiro v teh dneh doživlja novo generalko za olimpijske igre. Pomemben test so že visoke temperature, saj v Riu zaradi visokih pripravljajo ukrepe predvsem za starejše in otroke.

Operacija Poletje pa je povezana tudi z večjim številom ropov na plažah v septembru. Tam ni moč prezreti policistov v kratkih hlačah, oboroženih s pištolami in pendreki. Na plažah intenzivno patruljira tudi Guarda Municipal. To naj bi zdaj trajalo najmanj do februarja, cilj pa je, da se do iger močno zmanjša kriminal v mestu. A policija se varnosti ni lotila le s patruljami. Na največjih plažah Ipanema in Copacabana so namestili preko 100 varnostnih kamer.

Brazilci želijo preprečiti negativne kritike o varnosti, ki bi lahko prestrašile navijače, da morda zaradi varnostnega vprašanja sploh ne bi prišli v Rio.

A v tem trenutku je v središču pozornosti vročinski val. Na južni polobli je trenutno ravno pomlad in Rio že trpi zaradi vročine. "Imeli smo že zelo vročo jesen, s temperaturami okrog 35 stopinj Celzija in zdaj en rekord lovi drugega," je za brazilske medije dejala meteorologinja Marlene Leal de Almeida Souza, obenem pa napovedala težko pričakovano ohladitev.