stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Nemčiji pritiski, da se odpravi velikonočna prepoved plesa

Deli na:
V Nemčiji pritiski, da se odpravi velikonočna prepoved plesa

Foto: Reuters

Oblasti v konservativni nemški zvezni deželi Baden-Württemberg razmišljajo, da bi omilile stoletja staro prepoved plesa med velikonočnimi prazniki. Za odpravo omejitve navijajo lastniki nočnih klubov in organizatorji dogodkov, danes je tudi napovedan protest v ta namen, drugačnega mnenja pa so predstavniki cerkve.

O omilitvah prepovedi, ki mu v Nemčiji pravijo Tanzverbot, bodo oblasti Baden-Württemberga razmislile v prihodnjih tednih, saj ocenjujejo, da bi bile morda smiselne, je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal predstavnik deželne vlade, podrobnosti pa ni razkril.

Baden-Württemberg velja za eno bolj konservativnih nemških dežel in ima nadpovprečni delež katoličanov. Prepoved plesa tam ne velja le za veliko noč - od velikega četrtka do ponedeljka, ampak skoraj vsako nedeljo od treh do enajstih zjutraj, piše na spletni strani nemški Deutsche Welle.

Tanzverbot sega nazaj v srednji vek, še danes pa je v takšni ali drugačni obliki v veljavi v vseh 16 nemških zveznih deželah. Osnovno načelo je povsod isto - za veliko noč je organizirano plesanje v klubih in diskotekah prepovedano.

Mnogi temu nasprotujejo, še posebej na veliki petek. Nemčija postaja vse bolj sekularna in razprava o tem se odpira vsako leto znova. Po zadnjih statistikah le 18 odstotkov Nemcev še redno hodi k maši, 40 odstotkov jih formalno ne pripada nobeni cerkvi.

Zadnjih nekaj let se ob vsaki veliki noči vrstijo tudi protesti. Na veliki petek se zberejo politični aktivisti, mladi in ateistične organizacije ter pripravijo tike demonstracije, tako v mestih kot na spletu. Ta petek so se zbrali v Stuttgartu. Glasbo so protestniki poslušali na slušalke in ob tem brez ustvarjanja hrupa poplesavali.

Cerkev nad omilitvijo prepovedi nikakor ni navdušena. Kot poudarjajo, ne vidijo razloga, zakaj bi postavljali pod vprašaj mir in tišino velikonočnih praznikov, ki so čas za razmislek o trpljenju sveta.

Nasprotno lastniki lokalov ne vidijo nobenega konflikta v tem, da se ljudje želijo zabavati na dan, namenjen refleksiji. Po njihovem se to ne izključuje.