navadni udav, kača Svet24.si

FOTO: V kavču šokiranega krajana gomazela skoraj...

ženska doma Dobra karma

To so načini, da slabe energije iz doma izženete...

prebavne težave Svet24.si

Toliko časa traja, da prebavimo lego kocko

zasežena-droga Svet24.si

FOTO: V finalni akciji 460 kriminalistov in ...

strah Dobra karma

Strah in 12 astro znakov - Bike skrbi denar, ...

tanja žagar Njena.si

Tanja Žagar ni več doma

Nuša Rojs in Matej Mlađenović Njena.si

Nuši Rojs so se pravkar uresničile sanje!

Magazin

V Münchnu se je začel Oktoberfest: liter piva stane več kot 10 evrov

Deli na:
V Münchnu se je začel Oktoberfest: liter piva stane več kot 10 evrov

Oktoberfest pritegne milijone lubiteljev piva. - Foto: Profimedia

V bavarski prestolnici München se je danes ob 12. uri, ko je münchenski župan tradicionalno odprl prvi sodček piva, začel 186. Oktoberfest. Festival bo trajal do 6. oktobra, letos pa so prvič na prizorišču omejili uporabo električnih skirojev. Pivo se je ponovno podražilo in večinoma stane med 10,8 in 11,8 evra za liter.

Pivo je tako za 3,11 odstotka dražje kot lani, piše na spletni strani festivala. Ni pa se podražilo najdražje pivo Weinzelt, ki ostaja pri 15,9 evra na liter.

Vodja prireditve Clemens Baumgaertner je dejal, da se na letošnjem festivalu želijo osredotočiti na raznolikost Oktoberfesta. Poudaril je, da ta prireditev ni zgolj pitje piva, ampak vzdrževanje tradicionalnega duha veselice, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Organizatorji festivala bodo letos omejili uporabo električnih skirojev na širšem prizorišču. Za ta korak so se odločili zaradi zaskrbljenosti, da bi se uporabniki z njimi vozili v opitem stanju. Postavili bodo velike barikade, ki jih bodo morali letos poleg voznikov avtomobilov spoštovati tudi uporabniki električnih skirojev. Poleg tega v času trajanja festivala po 17. uri na širšem območju dogajanja teh skirojev ne bo mogoče najeti, omejene pa bodo tudi lokacije, namenjene njihovemu parkiranju.

Lani se je festivala udeležilo 6,3 milijona ljudi, kar je 14 odstotkov več kot leta 2017.

Prireditev, ki velja za enega od simbolov Nemčije, izvira iz zabave ob poroki bavarskega kralja Ludvika I. 12. oktobra 1810. Kasneje so jo premaknili na zgodnejši čas, ko je vreme v bavarski prestolnici običajno lepše, ime pa je ostalo. Od leta 1810 Oktoberfesta niso pripravili le 24-krat. Odpovedali so ga med epidemijo kolere, v obdobju hiperinflacije v 20. letih prejšnjega stoletja ter času obeh svetovnih vojn.

loading...
Loading...