Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Los Angelesu danes podelitev oskarjev

Deli na:
V Los Angelesu danes podelitev oskarjev

Foto: Reuters

V Los Angelesu bo danes že 87. podelitev filmskih nagrad oskar. Največ možnosti za zmago imata filma Grand Budapest hotel in Birdman, ki sta prejela deset nominacij Ameriške akademije filmskih znanosti in umetnosti. Sledijo jima Igra imitacije z osmimi nominacijami ter Fantovska leta in Ameriški ostrostrelec s šestimi.

Podelitev nagrad bo tokrat vodil Neil Patrick Harris, pri podeljevanju pa mu bodo pomagali številni znani igralci in igralke. Med njimi Jennifer Aniston, Sienna Miller, Ben Affleck, Jessica Chastain, Naomi Watts, Idris Elba, Nicole Kidman in Liam Neeson.

Veliko pozornosti vzbuja film Igra imitacije v povezavi z bojem za pravice homoseksualcev, ki pripoveduje zgodbo o britanskem znanstveniku Alanu Turingu. Izumil je prvi računalnik, s katerim je med drugo svetovno vojno razbil nemško šifrirno napravo Enigma. S tem je rešil številna življenja in skrajšal vojno. Turing se je bil po vojni primoran zdraviti homoseksualnosti, terapija ga je na koncu pripeljala do samomora.

Najboljše kritike je doslej prejel film o odraščanju Fantovska leta režiserja Richarda Linklaterja, ki so ga snemali 12 let. Kritiki so naklonjeni tudi filmu Birdman, v katerem Michael Keaton upodobi igralca z željo, da se dokaže na Broadwayju.

V tekmi za najboljši film leta so poleg filmov Grand Budapest hotel, Igra imitacije, Fantovska leta in Birdman še film o boju za državljanske pravice temnopoltih v ZDA Selma, zgodba o genialnem fiziku Stephenu Hawkingu Teorija vsega, šolsko-glasbena drama Whiplash in Ostrostrelec.