mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Egiptu pompozno odprli avenijo sfing v Luksorju (VIDEO)

Deli na:
V Egiptu pompozno odprli avenijo sfing v Luksorju (VIDEO)

Slavnostno odprtje Avenije sfing v Luxorju. - Foto: Profimedia

V Egiptu so pred dnevi po restavriranju ponovno odprl obnovljeno 3000 let staro avenijo sfing, ki je nekoč povezovala znamenita tempeljska kompleksa Karnak in Luksor. V državi si prizadevajo, da bi oživili turizem, ki je glavni vir dohodka.

Otvoritveni spektakel je potekal v obliki televizijske slovesnosti in je bil del uradne kampanje za promocijo Luksorja kot enega največjih muzejev na prostem na svetu.

Slovesnosti, na kateri so uprizorili starodavno versko procesijo vzdolž 2700 metrov dolge avenije, ki jo obkrožajo kipi sfing s človeškimi in ovnovimi glavami, so se udeležili tudi egiptovski predsednik Abdelfatah al Sisi in visoki državni uradniki, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Aleja sfing je bila zgrajena v starodavnem mestu Tebe, katerega ruševine se danes nahajajo v sodobnem mestu Luksor. Stoletja je bila zakopana pod peskom. Po pisanju AFP so kipe in templje temeljito restavrirali.



Kot je na slovesnosti povedal egiptovski minister za turizem in starine Khaled al Enani, je bil prvi kip izkopan leta 1949. Dodal je, da je bila doslej odkrita tretjina kipov in da se bo delo nadaljevalo.

Četrtkova slovesnost je bila druga tovrstna prireditev v letošnjem letu. Aprila je namreč potekala povorka, v kateri so 22 mumij iz egiptovskega muzeja na trgu Tahrir v središču prestolnice prenesli v Nacionalni muzej egiptovske civilizacije (NMEC) na jugovzhodnem obrobju mesta. Prenesli so mumije 18 kraljev in štirih kraljic iz obdobja med 17. in 20. dinastijo.

V Egiptu si močno prizadevajo spodbuditi turizem, ki je v zadnjih letih precej nazadoval, tako zaradi nemirov, ki so sledili vstaji proti dolgoletnemu egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku leta 2011, kot zaradi pandemije covida-19.