vesolje Dobra karma

Tedenska astrološka napoved: ne podlezite ...

karaoke, mikrofon Svet24.si

Slovenski komik: "Nisem mogel verjeti, vse sem ...

UV-plenkovic jansa-ziga zivulovic jr-bobo Reporter.si

Zmagovita lekcija iz Zagreba: kaj se lahko Janez ...

aleš hojs, janez janša, igor bavčar Svet24.si

Pravljica iz kraljestva Trstenjakove o ...

furs, davčna-utaja, kotnikova-5 Necenzurirano

Davčni utajevalci na Počivalškovem pragu

Zoran Janković Odkrito.si

Je Zoran Janković resno bolan?

Luka Basi Njena.si

Žalostna nedelja Luke Basija

Magazin

Unesco zaradi divjanja IS nad umetninami v Iraku za izredno zasedanje VS ZN

Deli na:
Unesco zaradi divjanja IS nad umetninami v Iraku za izredno zasedanje VS ZN

Foto: Reuters

Generalna direktorica Unesca Irena Bokova je v četrtek zaradi uničenja predislamskih umetnin v Iraku, ki so ga izvedli džihadisti Islamske države, zahtevala izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN.

"Ta napad je več kot kulturna tragedija, gre tudi za varnostno vprašanje, saj napaja sektaštvo, nasilni ekstremizem in konflikt v Iraku," je zapisala direktorica Organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo. Ob tem je sistematično uničevanje iraške kulturne dediščine označila za načrten napad na tisočletno zgodovino in kulturo Iraka.

"Zato sem takoj stopila v stik s predsednikom Varnostnega sveta in ga zaprosila za sklic izrednega zasedanja sveta o zaščiti iraške kulturne dediščine," je dodala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Bokova je zasedanje VS ZN zahtevala, potem ko je IS na spletu objavil videoposnetek, na katerem je videti njegove pripadnike, ki podirajo kipe in jih uničujejo s kladivi. Gre za uničevanje zbirke muzeja v Mosulu, ki vsebuje neprecenljive artefakte iz asirskega in helenističnega obdobja.

Na okoli pet minut dolgem posnetku je med drugim videti tudi, kako pripadniki IS z vrtalnikom uničujejo veličasten asirski granitni kip krilatega bika na arheološkem najdišču v pristanišču Nergal v Mosulu. Ta bik ima dvojčka, ki je razstavljen v londonskem Britanskem muzeju.

O uničevanju so poročali tudi viri iz mesta, ki je pod nadzorom IS od lanskega poletja. Med uničenimi so tudi artefakti iz sedmega stoletja pred našim štetjem iz mesta Ninive, ki je bilo v tem obdobju najverjetneje največje in najpomembnejše mesto na svetu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Strokovnjaki so že potrdili, da gre pri številnih uničenih artefaktih za originale. Primerjali so ga z uničenjem dveh ogromnih kipov Bude, vklesanih v skalo blizu kraja Bamijan v osrednjem delu Afganistana, ki so ga leta 2001 izvedli talibani.

Po besedah Bokove naj bi nekateri kipi, ki jih je videti na posnetku IS, prihajali tudi iz starodavnega mesta Hatra, ki je uvrščeno na seznam Unescove svetovne kulturne dediščine.

Spomnila je tudi, da uničevanje predstavlja kršitev resolucije 2199, ki jo je VS ZN sprejel v začetku februarja, z njo pa želel preprečiti tihotapljenje v Iraku in Siriji ukradenih antičnih umetnin. To naj bi bil eden glavnih virov financiranja IS.

Loading...