mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Umrla je hollywoodska diva Doris Day

Deli na:
Umrla je hollywoodska diva Doris Day

Doris Day - Foto: Profimedia

V 98. letu starosti je včeraj umrla ameriška pevka in igralka Doris Day, poročajo tuji mediji. Zaigrala je v več kot 30 filmih, slavo pa je žela predvsem v 50. in 60. letih minulega stoletja v Hollywoodu poleg Caryja Granta in Rocka Hudsona. Med drugim je zaigrala v filmu Alfreda Hitchcocka Mož, ki je preveč vedel.

Doris Day je bila kot Doris von Kappelhoff rojena v Cincinnatiju v ameriški zvezni državi Ohio. Sprva je kariero začela kot pevka na radiu in v vokalnih skupinah. Leta 1947 se je odločila za samostojno kariero in dosegla velik uspeh z jasnim glasom in prijetnimi napevi. Debitantski album You're My Thrill je Doris Day izdala leta 1949.

V svet filma in muzikalov je vstopila v 50-ih letih minulega stoletja. Posnela je vrsto ljubezenskih komedij, med katerimi je posebej znana Šepetanje na blazini (1959). Za vlogo v tem filmu si je igralka prislužila tudi nominacijo za oskarja. Med znanimi filmi, v katerih je nastopila, so tudi Mož, ki je preveč vedel (1956), Pižama za dva (1961) in Ne pošiljaj mi rož (1964).


Zanimivo je, da je leta 2011 Doris Day v pozni starosti ponovno zavzela glasbene lestvice. Album My Heart z njenimi do tedaj neobjavljenimi pesmimi, nastalimi med letoma 1954 in 1994, se je takoj po izidu povzpel med prvih deset britanske lestvice. S tem je postala najstarejša umetnica, ki je kdajkoli dobila mesto na britanskih lestvicah.

Ob njeni smrti je več umetnikov na družbenih omrežjih izrazilo sožalje. Igralec Zvezdnih stez William Shatner je na Twitterju zapisal, da je bila ljubljenka vseh, soigralec George Takei pa je menil, da je poosebljala "hollywoodsko ikono".

Španski igralec Antonio Banderas se je umetnici zahvalil za njen talent, pisatelj Paulo Coelho pa je njen odhod pospremil z mislijo iz pesmi Secret Love, ki jo je Doris Day odpela v muzikalu Calamity Jane. Igralec Luke Evans je poudaril, da je vedno rad poslušal njen glas in njene čudovite pesmi.