Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Umrl je Stanley Donen, režiser filma Pojmo v dežju

Deli na:
Umrl je Stanley Donen, režiser filma Pojmo v dežju

Prizor iz filma Pojmo v dežju. - Foto: arhiv Reporterja

Umrl je režiser muzikala Pojmo v dežju in mnogih drugih klasikov iz zlate dobe Hollywooda Stanley Donen, poročajo ameriški mediji. Star je bil 94 let.

Muzikal Pojmo v dežju iz leta 1952, v katerem je v glavni vlogi igral in ga sorežiral Gene Kelly, je postalo eno najbolj priljubljenih del klasičnega Hollywooda in muzikal, ki je postal sinonim tega žanra.

Donen je bil tudi plesalec in koreograf. Plesal je na Broadwayju, kjer je tudi spoznal Kellyja, s katerim je sodeloval kot koreograf v Hollywoodu.

S Kellyjem sta skupaj režirala tudi njegov prvi film, prav tako muzikal, Okoli po mestu (On the Town, 1949). Režiral je še vrsto znanih filmov, kot so Sedem nevest za sedem bratov (1954) in Funny Face (Smešni obraz, 1957), v katerem sta v glavni vlogi igrala Fred Astaire in Audrey Hepburn.

Potem ko je v 50. letih prejšnjega stoletja prekinil pogodbo s filmsko hišo MGM, je Donen začel snemati romantične komedije, med katerimi je bil največ pohval deležen film Šarada (1963), v katerem sta igrala Audrey Hepburn in Cary Grant. Z Grantom je posnel še tri filme.



Nazadnje je v kinodvorane leta 1984 prišel njegov film Za vse je kriv Rio (Blame it on Rio) z Michaelom Cainom, ki pa ni bil uspešen.

Rodil se je v Columbii v Južni Karolini 13. aprila 1924. Leta 1997 je prejel častnega oskarja.

V tvitu, v katerem je včeraj sporočil, da je njegov sin potrdil očetovo smrt, je filmski kritik časnika Chicago Tribune Michael Phillips dejal, da je bil Donan "velikanski, a pogosto spregledan talent".

Poročil se je petkrat, znano pa je bilo tudi, da je imel ljubezensko razmerje z Elizabeth Taylor. Zadnja leta je bil poročen z igralko in režiserko Elaine May, s katero je sodeloval v gledaliških projektih, poročajo ameriški mediji.