Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Umrl je slavni ameriški televizijec Larry King

Deli na:
Umrl je slavni ameriški televizijec Larry King

Larry King (1931-2021) - Foto: Twitter

V Los Angelesu je danes umrl sloviti, večkrat nagrajeni voditelj političnih pogovornih oddaj in televizijski ter radijski napovedovalec Larry King. Star je bil 87 let. Njegovo produkcijsko podjetje Ora Media sicer ni navedlo vzroka smrti, so pa ga pred nekaj tedni zaradi poslabšanja zdravja po okužbi z novim koronavirusom sprejeli v bolnišnico.

V bolnišnici Cedars-Sinai je danes tudi umrl, je potrdilo podjetje Ora Media, katerega soustanovitelj je bil King.

"Tisoči intervjujev, nagrad in globalnih pohval v 63 letih na radiu, televiziji in digitalnih medijih predstavljajo oporoko njegovega svojstvenega in trajnega talenta kot voditelja," je v izjavi na Twitterju sporočilo podjetje Ora Media.

Legendarni voditelj velja za eno najbolj prepoznavnih osebnosti ameriške televizije, v svoji karieri pa je po navedbah CNN opravil več kot 50.000 intervjujev. Seznam tistih, ki jih je gostil v svojih oddajah, sega od vseh predsednikov ZDA od leta 1974 pa do svetovnih voditeljev, kot sta Jaser Arafat in Vladimir Putin, zvezdnikov Franka Sinatre, Marlona Branda in Barbre Streisand ter številnih športnikov.

Rodil se je v okrožju Brooklyn v New Yorku 19. novembra 1933 kot Lawrence Harvey Zeiger v ortodoksni judovski družini. Oče mu je umrl, ko je imel deset let, kar ga je zelo zaznamovalo. Nekoč je povedal, da je že kot petletni deček vedel, da želi delati na radiu.

Po predlogu znanca se je leta 1957 odpravil v Miami, kjer je tedaj cvetelo radijsko dogajanje, in dobil delo na majhni radijski postaji WAHR. Ob začetku novinarske kariere je prevzel umetniško ime Larry King, saj je direktor radijske postaje menil, da si je priimek Zeiger pretežko zapomniti. Kasneje si je ime spremenil tudi uradno.

Leta 1978 je postal voditelj radijske oddaje Larry King Show, v katero so poslušalci lahko klicali vso noč.

King je od leta 1985 25 let gostil šov Larry King Live na televizijski mreži CNN. Na vrhuncu si je vsako oddajo, ki je bila na sporedu šest dni v tednu ob 21. uri, ogledalo 1,5 milijona gledalcev in ko se je leta 2010 odvrtela zadnja, je šov obveljal za najdlje trajajočo oddajo z istim gostiteljem.

Leta 2010 se je Larry King upokojil, delo pa v zadnjih letih nadaljeval na svoji digitalni mreži Ora TV. Nazadnje je gostil oddajo Larry King Now, ki se je predvajala na mreži Hulu in ruski televiziji RT, poroča britanski BBC.



Sam se ni imel za novinarja, raje se je označeval za "infotainerja", kar je skovanka iz besed information (informacije) in entertainment (razvedrilo). Na vprašanje, zakaj je tako uspešen voditelj pogovornih oddaj, je za časnik Sun-Sentinel leta 1996 odgovoril: "Ker sem iskren. Sem resnično radoveden. Pomembno mi je, kaj ljudje mislijo. Poslušam odgovore in svoj ego pustim pred vrati. Ne uporabljam besede jaz, ker v intervjujih ni pomembna. Služi le bahanju".

Nastopil je tudi v več televizijskih serijah in v filmih, v katerih je večinoma igral samega sebe. To so bile med drugim vloge v serijah 30 Rock, Murphy Brown, American Crime Story, Frasier ter v filmih Prave barve in Izganjalci duhov.

Za svoje delo je Larry King prejel več nagrad peabody, nagrado emmy in deset kabelskih nagrad ACE.

V zadnjih letih se je spopadal z več zdravstvenimi težavami. Med drugim je imel sladkorno bolezen tipa 2, več srčnih napadov, pljučnega raka in angino pektoris.

King je bil poročen osemkrat s sedmimi ženskami in je imel pet otrok, devet vnukov in štiri pravnuke. Dva od njegovih otrok sta lani umrla v razmiku nekaj tednov.

Iz sveta se vrstijo številni odzivi na njegovo smrt. Kremelj je ob izreku sožalja sporočil še, da je Putin vedno spoštoval Kingovo profesionalnost in nesporno novinarsko avtoriteto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Znana novinarka CNN Christiane Amanpour ga je označila za velikana na svojem področju in mojstra intervjujev, na njegovem šovu Larry King Live pa so po njenih besedah hoteli biti vsi.