900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Umrl je Nobelov nagrajenec Nash, upodobljen v filmu Čudoviti um

Deli na:
Umrl je Nobelov nagrajenec Nash, upodobljen v filmu Čudoviti um

Foto: Reuters

Ameriški matematik in Nobelov nagrajenec, 86-letni John Nash, čigar življenjska zgodba je bila navdih za film Čudoviti um, je skupaj z 82-letno soprogo Alicio umrl v prometni nesreči v New Jerseyju, je danes sporočila policija.

Peljala sta se v taksiju, ki je med poskusom prehitevanja zadel v ograjo. Oba sta umrla na kraju nesreče, voznik taksija pa je v bolnišnici, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal predstavnik policije Gregory Williams.

Matematik, ki je kariero zgradil na univerzi Princeton in Tehnološkem inštitutu Massachusettsa (MIT), je najbolj znan po prispevku k teoriji iger, študiji sprejemanja odločitev, za katero je leta 1994 dobil Nobelovo nagrado za ekonomijo.

Njegovo življenje je bilo osnova za z oskarjem nagrajeni film Čudoviti um iz leta 2001, v katerem ga je igralec Russell Crowe upodobil kot genija, ki se bori s shizofrenijo. Po hospitalizaciji in ob pomoči svoje soproge je uspel nadzirati halucinacije.

"Presunjen ... sočustvujem z Johnom in Alicio ter družino. Izjemno partnerstvo. Čudoviti um, čudovita srca," je ob njuni smrti Crowe zapisal na Twitterju.

Nash in matematik Louis Nirenberg, ki ju označujejo za velikana 20. stoletja na svojem področju, sta marca letos prejela prestižno nagrado Abel za matematiko.