DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

1683622374-dsc6483-01-1683622348169 Necenzurirano

Zasebniki še do 21 milijonov evrov, vrste v ...

erika znidarsic2 Reporter.si

Tragikomedija: Urbanija se je hvalil z gledanostjo...

messi 23 pm Ekipa24.si

Ne bo igral za drobiž! Messija bodo plačevali ...

Nogometna legenda Zlatan Ibrahimović je pri 41 letih končal svojo športno pot, to je po zmagi Milana Odkrito.si

Ko se je poslavljal, je bila ob njem ONA

jan oblak Ekipa24.si

Paparaci so Jana Oblaka in njegovo srčno izbranko...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Udarec za princa Harryja: ostal brez policijske zaščite na Otoku

Deli na:
Udarec za princa Harryja: ostal brez policijske zaščite na Otoku

Meghan in Harry - Foto: Profimedia

Britanski princ Harry je v pravnem sporu, da bi bil kljub umiku iz ožjega kroga kraljeve družine v Veliki Britaniji deležen policijske zaščite, doživel nov udarec. Glede na sodbo sodišča v Londonu je namreč izgubil možnost izpodbijanja odločitve notranjega ministrstva, s katero mu je bila zavrnjena možnost plačila za policijsko zaščito v domovini.

Harry in njegova žena Meghan sta izgubila pravico do zaščite, ki jo plačujejo britanski davkoplačevalci, potem ko sta se leta 2020 odpovedala kraljevim dolžnostim in se preselila v ZDA, kjer živita z otrokoma.

Harry je predlagal, da bi stroške policijskega varstva plačal sam, vendar je britansko notranje ministrstvo to zavrnilo, na kar se je 38-letni princ pritožil in zaprosil za revizijo odločitve. Ministrstvo je v obrazložitvi med drugim navedlo, da ni primerno, da premožni ljudje "kupujejo" policijsko zaščito, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Londonska metropolitanska policija je prav tako nasprotovala Harryjevi ponudbi z utemeljitvijo, da bi bilo napačno, če bi "policiste postavili v nevarnost na podlagi plačila honorarja s strani zasebnika".Sodnik višjega sodišča v Londonu je v včeraj objavljeni sodbi podprl odločitev notranjega ministrstva in policije ter Harryju zavrnil možnost, da bi odločitev izpodbijal na sodišču.

Vojvoda in vojvodinja susseška imata svojo zasebno ekipo varnostnikov v ZDA, vendar Harry pravi, da nimajo ustrezne pristojnosti ali dostopa do obveščevalnih informacij britanskih služb, da bi zaščitili njegovo družino, ko se mudijo v Združenem kraljestvu.

Postopek v zvezi z odločitvijo notranjega ministrstva je le eden od številnih, ki jih Harry vodi na sodiščih v Veliki Britaniji. Med drugim sodeluje tudi v civilni tožbi proti založniku tabloidov Mirror in Sunday Mirror zaradi domnevnega kršenja pravice do zasebnosti, v kateri bi se lahko v prihodnjih tednih pojavil tudi kot priča na sodišču, poroča dpa.