favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Turška lepotica obsojena zaradi razžalitve Erdogana

Deli na:
Turška lepotica obsojena zaradi razžalitve Erdogana

Foto: Getty Images

Turško sodišče je nekdanjo miss Turčije Merve Buyuksarac zaradi razžalitve turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana obsodilo na pogojno kazen leto in dva meseca zapora. 27-letna Buyuksarac si je kazen prislužila zaradi objave satirične pesmi na svojem Instangram računu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tožilstvo je ocenilo, da je pesem, ko jo je lepotica objavila v času, ko je bil Erdogan premier, žaljiva do njega. Pesem z naslovom Mojstrova pesem kritizira turškega oblastnika s prikrojenimi verzi iz državne himne. Erdogana pogosto kličejo Buyuk Usta (Veliki mojster).

Erdogan je bil avgusta 2014 izvoljen za predsednika države. Pred tem je bil več ko desetletje na položaju predsednika vlade. Erdoganov odvetnik Hatice Ozay je na sodišču dejal, da objava na družbenem omrežju ne more biti kritika predsednika, ampak da gre "za napad na osebne pravice" Erdogana.

Buyuksarac je bila okronana za miss Turčije leta 2006, od takrat je delala kot manekenka, pojavljala se je tudi v televizijskih resničnostnih šovih.

Potem, ko je priznala, da je na družbenem omrežju delila pesem, ki je bila objavljena v turški satirični reviji, so jo januarja 2015 za kratek čas celo priprli. Kot je povedala takrat, z objavo ni želela žaliti predsednika.

Potem ko je Erdogan postal predsednik, se je v Turčiji zelo povečalo število tožb zaradi klevetanja predsednika. Pred tem so njegovi predhodniki redko uporabljali tovrstno prakso. Turški minister za pravosodje Bekir Bozdas je marca dejal, da so, odkar je Erdogan postal predsednik, zaradi razžalitve predsednika preganjali skoraj 2000 ljudi.