Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Tudi vas že praska po grlu?

Deli na:
Tudi vas že praska po grlu?

Četudi ni zdravila, ki bi pozdravilo prehlad, lahko s številnimi metodami preprečimo in lajšamo znake prehlada. - Foto: Revija Bodi zdrava

Doma, v službi, šoli in na avtobusu lahko ugotovimo, da je sezona prehladov že v polnem razmahu. Vneto grlo, siljenje h kašlju, hripavost, utrujenost in izčrpanost so nadloge, ki načenjajo dobro počutje in nas ovirajo pri vsakdanjih opravilih.

Za blažitev aktualnih prehladnih obolenj in vnetega grla se navadno najprej zatečemo k domačim pripravkom. Da lahko zdravje učinkovito podpremo s pomočjo zdravilnih rastlin, ki skrivajo pravo zakladnico blagodejnih učinkovin, so vedele že naše babice. Med najbolj razširjene domače ukrepe tako že od nekdaj sodi grgranje žajbljevega čaja.

Žajbelj proti vnetju

Žajbelj ali latinsko Salvia officinalis je  dokazano zelo učinkovito naravno  protimikrobno sredstvo in je zato nesporen zmagovalec v boju z vnetjem ustne votline in grla. Čeprav ima še številne druge zdravilne učinke, ga najpogosteje uporabljamo prav za lajšanje težav z vnetim grlom, saj si z grgranjem mlačnega žajbljevega čaja hitro olajšamo nadležen občutek pekočega in prasketajočega grla. Seveda pa čaj ni edini način za uživanje te blagodejne rastline.

Foto: Astravita - AstraVita SalviSept C

Vitamin C za zdravje

V knjigi Zdravilne rastline – 60 receptur prof. dr. Boruta Štruklja lahko najdete inovativne, preverjene in varne recepte. Vas praska po grlu? Doma, v službi, šoli in na avtobusu lahko ugotovimo, da je sezona prehladov že v polnem razmahu. vneto grlo, siljenje h kašlju, hripavost, utrujenost in izčrpanost so nadloge, ki načenjajo dobro počutje in nas ovirajo pri vsakdanjih opravilih, s pomočjo katerih si lahko naravne zdravilne pripravke z nekaj truda pripravite tudi sami.

Tako boste v knjigi priznanega strokovnjaka med drugim našli tudi recepturo za pripravo medenih lizik z ingverjem in žajbljem, s katerimi si lahko pomagate pri suhem in dražečem kašlju. Zdravilne lizike pa bodo zanimive tudi vašim malčkom. Če skupaj z žajbljem uživamo še vitamin C, bomo podprli tudi imunski sitem ter lažje obvladovali občutek izčrpanosti in utrujenosti, ki navadno spremljata prehladno obolenje.