Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Tu je paradiž!

Deli na:
Tu je paradiž!

Foto: RTV Slovenija

Dr. Rosvita Pesek, voditeljica Odmevov in zgodovinarka, je pripravila dokumentarni esej z naslovom »Tu je paradiž«, ki bo predvajan na prvem programu TV Slovenija v torek 26. decembra ob 21.35.

Tu je paradiž! je vzkliknil jamar Luka Čeč, ko je davnega leta 1818 odkril najlepše dele Postojnske jame in s tem največje bogastvo našega podzemnega sveta.

Kmalu bo torej 200 let, odkar so bili odkriti najlepši deli Postojnske jame. Od takrat so njeni kapniki videli in vedeli veliko in tudi budno spremljali življenje slovenskega naroda v svoji okolici. Tako je v usta najlepših kapnikov - Gotskega stebra, Tržaškega svetilnika, Zavese in Palčka - položeno življenje našega naroda v štirih državah. V Avstroogrski monarhiji, Kraljevini Italiji - Kraljevini SHS,  Jugoslaviji in Sloveniji.

Kot pravi scenaristka dokumentarca dr. Peskova, kapnikom čas ne pomeni veliko, v enem desetletju zrastejo le en samcat milimeter, a ne glede na to, koliko časa je »živela« kakšna država, so spoznali vse:  vojne, zmage,  zatiranje slovenske besede, narodne buditelje, vojaške poveljnike, tudi oni so skupaj s svojimi lubimi Slovenci trpeli zaradi izseljevanj, izgube ozemlja, zaradi strahu in represije, hkrati pa so se jim priklanjali vladarji vseh štirih držav, ko so  jih prišli občudovat...

Kapnikom so glasove za pripoved 200- letne zgodovine  posodili Pavle Ravnohrib, Boris Cavazza, Nataša Dolenc in Rosvita Pesek.