dominika švarc pipan, maša kociper, branko lobnikar Svet24.si

Dodatno poročilo Lindava o morebitnih političnih...

ruski državljani, zemun Svet24.si

V Srbiji jih je kot Rusov

bostjan lindav sta2 Necenzurirano

Je policija "Janševa" ali ne? #analiza

damir crncec pl4 Reporter.si

Državni sekretar D. Črnčec: Po dolgem blatenju ...

rodriguez ronaldo Ekipa24.si

Uh, kako je udarila: Oglasila se je tudi Ronaldova...

Joker Out na Evrovizijo Njena.si

Presenečenje: EME ne bo, na Evrovizijo Joker Out

cristiano ronaldo pm Ekipa24.si

Cristiano Ronaldo grozil selektorju?! Noro ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Triglav (v) skrbi za varnejša motoristična doživetja

Deli na:
Triglav (v) skrbi za varnejša motoristična doživetja

Foto: Zavarovalnica Triglav

Na AMZS Centru varne vožnje na Vranskem že devetič zapored brezplačna delavnica za motoriste.

Slovenska statistika kaže, da je vožnja z motociklom, upoštevajoč število prevoženih kilometrov, stokrat nevarnejša kot vožnja z avtomobilom. Zavarovalnica Triglav je tudi z namenom ozaveščanja, usposabljanja in izobraževanja v sodelovanju z AMZS Centrom varne vožnje na Vranskem že deveto leto zapored organizirala brezplačno delavnico varne vožnje za motoriste. Na njej je približno 150 motoristov iz vse Slovenije pod vodstvom izkušenih inštruktorjev osvežilo znanje in napotke za varno vožnjo ob začetku nove motoristične sezone.

Foto: Zavarovalnica Triglav

Delavnice varne vožnje so med motoristi že tako poznane in priljubljene, da so bila vsa prosta mesta zelo hitro zasedena. Dogodek Motoristi za motoriste poleg praktičnih izobraževanj na poligonu (zaviranje v ovinku in na mokri podlagi, pravilno usmerjanje pogleda, pravilna linija vožnje v ovinku, ipd.)  omogoča motoristom tudi izobraževanje s področja prve pomoči, ki je za vsakega motorista zelo pomembno.

V največji slovenski zavarovalnici ob tem ne pozabljajo na izjemno pomembno delo motoristov reševalcev, saj slednji vedno med prvimi priskočijo na pomoč, ko se na cesti pripeti nesreča. Da bi jim olajšali delo in obenem poskrbeli za njihovo varnost, jim je Zavarovalnica Triglav tudi letos podarila preventivno motoristično opremo.

Foto: Zavarovalnica Triglav

»Največkrat so motoristi reševalci prvi pri poškodovancu, naj gre za hudo krvavitev, prometno nesrečo, zastoj srca ali možgansko kap. Na poti do kraja nesreče nemalokrat tvegajo tudi lastno življenje. Zato je zelo pomembna tudi zaščitna oprema reševalcev, saj pri vsakem reševanju drugega življenja najprej izpostavijo svojega,« je povedala Tjaša Kolenc Filipčič, direktorica službe za trženjsko komuniciranje v največji slovenski zavarovalnici.

Lanskoletna črna statistika sicer beleži skokovit porast umrlih v prometnih nesrečah, ko gre za motoriste. V letu 2021 je namreč na naših cestah umrlo 33 motoristov, 11 več kot v letu 2020, v zadnjih petih letih pa skupno kar 125.

Foto: Zavarovalnica Triglav

Kljub tej uradni statistiki, pa o njenem ozadju oziroma o tem, kaj se dogaja z motoristom pred nesrečo, ne vemo dovolj. Pomanjkanje podatkov o motoristu, njegovem vedenju in dogajanju med vožnjo, pa otežuje, da bi načrtovali učinkovite(jše) ukrepe za zvišanje varnost motoristov.

O vsem naštetem bo zato tekla beseda v četrtek, 26. maja, ob 11. uri, ko bo v digitalnem centru Triglav Labu posvet z naslovom Anatomija motoristove vožnje, ki bo na ogled tudi prek spleta. Zanimivi sogovorniki z različnih področij bodo pogledali v drobovje motoristove vožnje in (po)iskali odgovore na vprašanja, na katera nam skopa statistika ne da odgovora: kaj se dogaja v motoristovi glavi med vožnjo, zakaj motoristi tvegajo, katerim motoristom se dogajajo nesreče, katere napake na infrastrukturi zaznavajo presojevalci motorističnih nesreč in katere podatke še potrebujemo, da bomo bolje razumeli anatomijo motoristove vožnje ter kako jih bomo pridobili. O tem in še čem na posvetu 26. maja.