aki 1 Odkrito.si

Pevec skupine Parni valjak v smrtni nevarnosti?

denise dame Svet24.si

VIDEO: Okajena na oder

Ana Nikolić obrez Svet24.si

FOTO: Fatalne ženske srbske in črnogorske mafije

Brdo pri Kranju Svet24.si

FOTO: Incident na Brdu pri Kranju: srbska ...

nick-jonas-billboard-music-awards-2016-03 Najstnica.si

Nick Jonas se je tako poklonil preminulemu ...

princ william in kate Njena.si

Tako se je Kate poklonila princesi Diani

MARAAYA 1 (neobrezana) (1 of 1) Njena.si

Maraya: Nasmejana in skrivnostna

Magazin

To je otok, na katerega žensk ne spustijo

Deli na:
To je otok, na katerega žensk ne spustijo

Foto: Profimedia - Okinoshima, japonski otok moških

Na Unescov seznam svetovne dediščine so pretekli teden vpisali tudi japonski otok Okinoshima, na katerega smejo le moški.

Šintoistično svetišče Munatkata Taisha, ki ima otok v lasti, pa se je zdaj zaradi ohranjanja otoka odločilo prepovedati prihod obiskovalcev. Od prihodnjega leta bodo tako lahko otok obiskali zgolj menihi.

Majhen otok, na katerega ženske ne smejo, moški pa se morajo pred vstopom v svetišče na otoku goli okopati v morju, je bil na seznam Unescove svetovne dediščine vpisan pretekli teden, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Omejeno število ljudi je lahko doslej otok, ki leži severozahodno od otoka Kjušu, obiskalo le enkrat na leto ob festivalu, ki je trajal dve uri, držati pa so se morali strogih pravil. Letos so obisk dovolili 200 moškim.

Vendar pa se je svetišče, ki je lastnik otoka, odločilo za prepoved prihoda vseh obiskovalcev, razen menihov. S tem želijo otok zaščititi pred uničevanjem. "Zdaj, ko je otok na Unescovem seznamu, mora biti močno zaščiten," je povedal tiskovni predstavnik šintoističnega svetišča.

"Bilo bi tvegano, če bi na otok še naprej prihajalo po 200 obiskovalcev," je povedal in dodal, da otok varujejo šintoistični menihi. Za namen raziskovanja in varovanja otoka pa bodo lahko še naprej prihajali raziskovalci, je še dejal.

Majhen košček kopnega sicer že več stoletij naseljujejo menihi, ki molijo k boginji otoka. Že od od pradavnine sicer otok, ki leži v Japonskem morju, predstavlja pomembno izhodišče za japonsko trgovino s tujino. Je namreč na poti, ki japonsko otočje povezuje s Korejskim polotokom in Kitajsko.