Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

To je najboljši evropski film 2016

Deli na:
To je najboljši evropski film 2016

Foto: Fivia

Tragikomedija Toni Erdmann nemške režiserke Maren Ade je najboljši evropski film letošnjega leta.

Pripoved o obujanju ljubezni med očetom in hčerjo je na včerajšnji 29. podelitvi evropskih filmskih nagrad v Vroclavu pobrala vse nagrade, za katere je bila nominirana: poleg glavne še za režijo, scenarij ter najboljšega igralca in igralko.

"Delo velike lepote, velikih čustev in velike umetnosti", kot je zapisal New York Times, je najbolj prepričal več kot 3000 članov Evropske filmske akademije (EFA), ki izbira nagrajence. Režiserka Maren Ade se je na oder povzpela trikrat, najprej po kipec za najboljši scenarij, nato režijo in nazadnje za najboljši film. Nagrajena pa sta bila tudi Peter Simonišek in Sandra Hüller za glavni vlogi v njem.

Kot je povedala avtorica, je bila pot do scenarija dolga. Pripomnila pa je tudi, da je letošnji najboljši evropski film prvi, ki ga je režirala ženska. Film že ima nagrade s festivalov v Montrealu, Bruslju in na Paliću. Dobil je nagrado lux Evropskega parlamenta, očaral je kritike v Cannesu, poleg tega je nemški kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja. Videlo ga je tudi občinstvo letošnjega Liffa.

V konkurenci šestih dokumentarnih filmov je slavil zmagovalec letošnjega Berlinala Odprto morje Gianfranca Rosija o beguncih na Lampedusi. V svetu, v katerem strpnost upada, države pa pozabljajo na zgodovino, prihaja glas z morja, ki je "obupan klic na pomoč", je ob prevzemu kipca poudaril italijanski režiser.

Za najboljšo evropsko komedijo je bil razglašen Mož z imenom Ove švedskega režiserja Hannesa Holma, za najboljši animirani film My Life as a Zucchini švicarskega režiserja Claudea Barrasa. Nagrado za kratki film je dobil 9 Days from my Window in Aleppo, ki so ga podpisali Thomas Vroege, Floor van der Meulen in Issa Touma.



Združenje filmskih kritikov Fipresci je nagradilo Najsrečnejši dan Ollija Mäkija režiserja Juha Kuosmanena, gledalce po celini pa je najbolj navdušil film Body Malgorzate Szumowske. Režiserka je ob tem vzkliknila: "Da, Poljska je del Evrope!"

S častno nagrado predsednika in upravnega odbora EFA so se posthumno poklonili oktobra preminulemu poljskemu režiserju Andrzeju Wajdi. "Če koga pogrešamo nocoj, je to Andrzej Wajda," je poudaril predsednik EFA Wim Wenders, ki ga je označil za enega največjih filmskih ustvarjalcev 20. in 21. stoletja.

Za življenjsko delo je EFA nagradila francoskega igralca in literata Jean-Clauda Carriera. Podobno kot lani pa so se spomnili tudi ukrajinskega filmarja Olega Sencova, ki so ga ruske oblasti po aretaciji na Krimu zaradi domnevnega terorizma obsodile na 20-letno zaporno kazen. V podporo Sencovu, ki je zaprt v Jakutsku, je ruska aktivistka Maria Aljokina dejala: "Kot skupnost lahko povzročimo spremembo."

Po rdeči preprogi pred več kot triurno podelitvijo so se med drugim sprehodili britanski režiser Ken Loach, španski velikan režije Pedro Almodovar, švedski igralec Rolf Lassgard ter bivši James Bond Pierce Brosnan, ki je v Vroclav prišel po častno nagrado za evropski dosežek v svetovni kinematografiji. V ganljivem govoru je gostom iz filmske industrije - teh je bilo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa več kot 1200 - sporočil, da je v turbulentnih časih še bolj pomembno sodelovanje ter da je treba ostati zvest sebi ne glede na politiko države, iz katere nekdo prihaja.

Lani je največ nagrad, vključno z najboljšim filmom in režijo, pobrala Mladost Paola Sorrentina.