kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

To je dobitnik nagrade, za katero je bil kandidat tudi Luka Dončić

Deli na:
To je dobitnik nagrade, za katero je bil kandidat tudi Luka Dončić

Kamerunski zvezdnik Joel Embiid je prvič v karieri postal najkoristnejši košarkar rednega dela severnoameriške lige NBA. Center Philadelphie 76ers je v glasovanju premagal Srba Nikolo Jokića in Grka Giannisa Antetokounmpa. Slovenski as Luka Dončić (Dallas Mavericks) je bil v glasovanju osmi.

Embiid je v glasovanju zasedel 73 od 100 prvih mest in skupno prejel 915 točk, Jokić (Denver Nuggets) je bil na vrhu glasovnic 15-krat (674), Antetokounmpo (Milwaukee Bucks) pa 12-krat (606). Slovenski as Luka Dončić je v glasovanju zasedel osmo mesto in prejel skupno 10 točk.

Pred 24-letnim Ljubljančanom, ki je z Dallasom ni uvrstil v končnico oz. play-in turnir, so se zvrstili še Bostonov Jayson Tatum (280 točk), Oklahomin Shai Gilgeous-Alexander (46), Clevelandov Donovan Mitchell (30) in Sacramentov Domantas Sabonis (27).

Embiid je to sezono v povprečju dosegel 33,1 točke, 10,2 skoka in 4,2 podaje. Odigral je 66 tekem in Philadelphii pomagal zagotoviti tretje mesto v vzhodni konferenci.

Trenutno je nekdanji nogometaš, ki je šele leta 2010 začel igrati košarko, poškodovan (koleno) in vprašljiv za drugo tekmo serije proti Boston Celtics. Philadelphia je sicer dobila prvo gostujočo tekmo polfinala vzhodne konference, naslednja tekma jo čaka v noči na četrtek.

"Ne vem niti, kje bi začel. Dolgo je trajalo. V to sem vložil ogromno dela, prestal sem veliko težkih trenutkov. Ne govorim le o košarki, temveč nasploh o življenju, od koder sem prišel in kaj vse sem moral preživeti, da sem zdaj tukaj," je dejal 29-letni Embiid.



"Brez podpore moštvenih kolegov mi ne bi uspelo. Veliko smo zmagovali in trdo garali. Soigralci so mi zaupali in postavili v položaj, da mi lahko uspe. Veliko so žrtvovali zame, zato sem jim neizmerno hvaležen. Zdaj pa nazaj k poslu, zmagovati moramo tudi v končnici," je še v posebni oddaji lige NBA dejal košarkar iz Yaoundeja.

Ta je izpustil prvi dve sezoni, potem ko ga je leta 2014 kot tretjega na naboru izbrala Philadelphia. Nato se je ustalil kot eden najbolj dominantnih centrov lige, zadnji dve sezoni pa je bil v glasovanju za MVP lige vselej drugi za Jokićem. Pred tem je dvakrat zapovrstjo slavil tudi Antetokounmpo.

To sezono je Embiid trikrat presegel mejo 50 točk. Največ, 59, jih je dosegel novembra proti Utahu, 52 točk in 13 skokov pa je dosegel aprila tik pred začetkom končnice prav proti Bostonu. Še 13-krat v sezoni je presegel mejo 40 točk.

Embiid je prvi košarkar Philadelphie z nazivom MVP po Allenu Iversonu leta 2001. Preostali košarkarji 76ers s tem nazivom so Julius Erving (1981), Moses Malone (1983) in Wilt Chamberlain (1966-68).

Skupno ima največ nazivov MVP Kareem Abdul-Jabbar, in sicer šest, s po petimi sledita Bill Russell in Michael Jordan. Chamberlain in LeBron James imata po štiri.