Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

To čaka Dragića, če se prebije v finale lige NBA

Deli na:
To čaka Dragića, če se prebije v finale lige NBA

Foto: Reuters

Košarkarji moštva Los Angeles Lakers so se po desetletju vnovič uvrstili v finale severnoameriške košarkarske lige NBA. Na peti tekmi finala zahodne konference so s 117:107 premagali Dennver Nuggets in s skupnim izidom 4:1 v zmagah napredovali v finale. Za prvega zvezdnika ekipe LeBrona Jamesa bo to že 10. finale v karieri v vsega 13 letih.

V finalu bodo James in druščina igrali z zmagovalcem dvoboja med Boston Celtics in Miami Heat Gorana Dragića. Miami trenutno vodi s 3:2 v zmagal, šesta tekma finala vzhoda v koronskem mehurčku v Orlandu pa bo na sporedu že v noči na ponedeljek ob 1.30 po slovenskem času.

Tudi na današnji tekmi je blestel 35-letni James, ki je dosegel kar 38 točk, 16 skokov in 10 podaj ter dosegel nov odmeven trojni dvojček, s katerim se bo po slavju z Miami Heat (2012, 2013) in Cleveland Cavaliers (2016) potegoval za še četrti šampionski prstan v karieri. Izstopal je tudi Anthony Davis s 27 točkami.

Pri Denverju, kjer Slovenec Vlatko Čančar ne igra, je Jerami Grant 20 točkam dodal devet skokov, Srb Nikola Jokić je ob 20 točkah pod obročema ulovil sedem žog, Jamal Murray je izstopal z 19 koši in osmimi podajami.

Los Angeles Lakers bodo igrali že za 17. naslov v zgodovini lige in izenačenje z Bostonom na prvem mestu. Nazadnje je ekipa iz mesta angelov prestol zasedla leta 2010, z 31 finalnimi nastopi pa so Lakers daleč najuspešnejša ekipa lige.



Čeprav je James dobro vajen igre v finalu lige NBA, je tokrat slavil uspeh nad Denverjem nekoliko drugače. Po izjemni predstavi je obsedel na igrišču, deloval kar malce zamišljeno, morda tudi zaradi dejstva, da je ob zadnjem naslovu ekipo jezernikov vodil sloviti Kobe Bryant, ki je umrl v tragični helikopterski nesreči. Zdaj bo prijatelja zamenjal v glavni vlogi v boju za naslov.

"Danes uživamo to zmago, a delo še ni opravljeno. Do konca nas čaka še velika truda," je po tekni za televizijo TNT povedal James, a opozoril naslednje tekmece: "Moje rame so dovolj široke, da lahko nesejo zelo veliko." Uspeha pa seveda ni užil v celoti, saj si je tekmo zaradi posebnih razmer lahko ogledalo le nekaj povabljenih gostov.

Zdaj je James na poti k novim rekordom. V ligi je kar nekaj igralcev, ki so osvojili več kot tri šampionske prstane, v finalu lige pa so 10 in več nastopov zbrali le trije košarkarji - Bill Russel (12), Sam Jones (11) in sloviti Kareem Abdul-Jabbar (10).

Današnjo tekmo je odločil uvod v zadnjo četrtino. Denver se je na krilih razpoloženega Jokića približal na 88:90, nato pa so James in druščina z delnim izidom 12:4 ušli na 10 točk razlike in prednosti niso več izpustili iz rok. Tekmo sta odločila boljši skok (43:36) in met iz igre (54,5%:42,4%) na strani ekipe iz Kalifornije.