Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Tina Maze: Če ne bi zmagala v kombinaciji, bi izpadla smešno

Deli na:
Tina Maze: Če ne bi zmagala v kombinaciji, bi izpadla smešno

Foto: Reuters

Tina Maze je postala svetovna prvakinja v kombinaciji v ameriškem Beaver Creeku. Vodila je že po smuku, prvo mesto pa ohranila tudi po slalomu, ki ga je postavil njen trener Valerio Ghirardi. Druga je bila Avstrijka Nicole Hosp (+0,22), tretje mesto pa je osvojila njena rojakinja Michaela Kirchgasser (+0,35).

Zelo dobro so se odrezale tudi preostale tri Slovenke za lep slovenski ekipni uspeh. Ilka Štuhec (+2,43), šesta na kombinacijskem smuku, je v slalomu, ki se mu ne posveča, izgubila le eno mesto za sedmi dosežek, Ana Bucik (+4,40) je bila 11., Vanja Brodnik (+4,53) pa 12.

"Danes je bil zelo težak dan. Čeprav je videti enostavno, toda če ne bi zmagala v kombinaciji, bi izpadla smešno. Zato sem na slalomu čutila res velik pritisk in sem bila nervozna. Slalom vemo, kašen je, ne smeš narediti napake. Vesela sem, da sem naredila to, kar sem. Na slalomu sem imela sicer dober občutek. Toda zaradi nervoze in utrjenosti se ti še prej zgodijo napake, in to ustvari dodatni pritisk. Sedaj, po tekmi sem zelo utrujena, kar se izida tiče pa se, jasno, počutim izjemno," je dejala Mazejeva po novem slavju.

Fizioterapevtka Nežka Poljanšek je dejala, da je za njo stresen dan, pa tudi prejšnja po smuku, saj je skušala Mazejevi pomagati pri težavah z bolečim desnim kolenom. Vesela je bila, da ji je to uspelo. Pohvalil jo je tudi zdravnik reprezentance Matjaž Turel, ki je dejal, da ni bilo potrebno oditi na dodatne preglede in da bo nared za naslednje tekme. Tudi zaradi dvodnevnega premora, saj Črnjanka danes ne bo nastopila na ekipni tekmi, v sredo pa je na prvenstvu prost dan. Vodja ekipe Mazejeve Andra Massi pa je dejal, da se nikoli ne izgovarjajo na take ali drugačne okoliščine in da je tudi koleno Mazejeve zdržalo napore, le nekaj zavojev je morala odpeljati previdneje.

Tina Maze je na kombinacijskem smuku za dve stotinki sekunde prehitela Švicarko Laro Gut, na tretjem in četrtem mestu pa sta bili Avstrijki Anna Fenninger z zaostankom 26 stotink sekunde, in Nicole Hosp. Slednja je zaostajala devet desetink, vse ostale pa že več kot sekundo. Ilka Štuhec se je izkazala z šestim mestom.

Mesto in 17 stotink za njo je bila ameriška zvezdnica Lindsey Vonn. "Pričakovala sem nekaj mehkejšo progo, pa je bila povsem ledena, kar je zelo slabo za moja kolena in čutim kar precej bolečin," je po smuku dejala Vonnova. Na slalomu je nastopila prvič po več kot dveh letih in ga z odstopom predčasno končala.

Anna Fenninger, ki je tako kot Mazejeva na prvenstvu na prvih dveh tekmah zasedla prvo in drugo mesto, je tokrat ostala brez odličja na četrtem mestu. Peta je bila na koncu Lara Gut, ki je doslej v slalomih le enkrat v karieri prišla med trideseterico svetovnega pokala; to ji je uspelo marca 2009 v Areju na Švedskem, kjer je bila 14.

Fenningerjeva je bila na teh mestih štirikrat, nazadnje pred štirimi leti, ko je marca 2011 v Lenzerheideju z 19. mestom dosegla tudi najvišjo slalomsko uvrstitev. Toda leta 2011 je bila na SP v Garmisch-Partenkirchnu zlata pred srebrno Mazejevo za njene edine kombinacijske stopničke na velikih tekmovanjih.

V slalomu je bila Mazejevi tako najbolj nevarna Hospova, ki je že petkrat zmagala v svetovnem pokalu v tej disciplini. Enaintridesetletna Hospova je sicer nižala zaostanek, vendar premalo za zmago. Na SP pred dvema letoma v Schladmingu je v kombinaciji osvojila bron, na lanskih olimpijskih igrah v Sočiju pa je bila srebrna.

Mazejeva je končno osvojila prvo mesto tudi v kombinaciji na SP. Svetovna podprvakinja v tej disciplini je bila dvakrat zapored, leta 2011 in 2013. Trikrat je zmagala v svetovnem pokalu, leta 2011 na Višarjah, leta 2012 v St. Moritzu in 2013 v Meribelu, dvakrat pa je bila druga. Na OI v Sočiju je osvojila četrto mesto. Branilka naslova Nemka Maria Höfl-Riesch, zlata v disciplini tudi na lanskih olimpijskih igrah, se je po Sočiju upokojila in nastop v ZDA spremljala kot gledalka.

Tina Maze je doslej na SP osvojila že zlate medalje v smuku, superveleslalomu in veleslalomu, po kombinacijskem slavju pa jo le še zlato v slalomu loči od popolnega izkupička petih posamičnih medalj na prvenstvih. Doslej je le Švedinja Anja Pärson postala svetovna prvakinja v vseh alpskih disciplinah.