Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Takšna je Planica v letu 2020: prazna, tiha in hladna (FOTO)

Deli na:
Takšna je Planica v letu 2020: prazna, tiha in hladna (FOTO)

Planica v letu 2020 - Foto: Bobo

V mehurčku oziroma snežinki, kot so organizatorji poimenovali nadzorovano zdravstveno okolje, se je začel štiridnevni tekmovalni program svetovnega prvenstva v smučarskih poletih v Planici. Dogodek bo kljub občutku, da gre brez navijačev za povsem drugačno Planico, edinstven, prazničen in premieren za tekmovalce in druge udeležence.

Skakalci v Planici predstavljajo jedro zanimanja, zato bo v tekmovalnem delu sprememb še najmanj. Velik del pozornosti pa v posebnem letu 2020 kradejo predvsem različni načini, kako se zaščititi pred vdorom okužb novega koronavirusa v nadzorovano zdravstveno okolje. Planica oziroma planiški organizatorji so v zadnjih mesecih in tednih, ko je bilo jasno, da gledalcev pod Poncami ne bo, storili vse potrebno, da so zadostili trenutnim zdravstvenim razmeram za nemoteno izvedbo SP.

Foto: Bobo - Planica v letu 2020

Za potrebe bivanja so se organizatorji povezali z družbo Hit Alpinea, ki v treh hotelih gosti vse tekmovalne ekipe ter spremljajoče osebje. Zagotovljeni so posebni higiensko-varnostni protokoli s ciljem ohranjanja zdravja tako udeležencev kot zaposlenih.

V času pred prvimi skoki je bilo v vseh za to namenjenih hotelih prijavljenih okoli 400 gostov, od tega največji del predstavljajo organizatorji, skakalci in reprezentančno osebje, preostali pa so novinarji, televizijske ekipe, fotografi in drugi medijski uslužbenci.

Prijazna receptorka je v "novinarskem" hotelu sicer opozorila, da se vedno najde "kakšen padalec, ki ni najavil svoje prisotnosti, zaradi česar nastane kakšna težava", drugih preglavic pa gosti ne povzročajo.

Mehurček je bolj ali manj sproščen, ne gre za nikakršno zaprtje znotraj hotela, seveda pa to vzbuja lastno odgovornost pri upoštevanju strogih higienskih pravil. Ob popravljanju maske prav tako nihče ne bo česa pristavil, le pogledal bo malce mrko in po strani.

Tako bo tudi v primeru, če boste stali v manjši skupinici preblizu skupaj ali če si dovolj dolgo ne boste milili rok. Nov način delovanja v tako imenovanih mehurčkih je postal stalnica, odgovornost na posameznikih pa vse večja, saj nihče ne želi biti tisti, ki bi bil odgovoren za vnos okužbe in prekinitev SP.

Foto: Bobo - Planica v letu 2020

Doslej, v obeh valih epidemije, so se ljudje že navadili pravil, ki se jih je treba držati v mehurčkih, kamorkoli potujejo. In če je v Kranjski Gori v hotelskih kompleksih vse dokaj sproščeno, je bilo drugače ob letalnici bratov Gorišek, kjer je bilo še dobro uro pred prvimi skoki vse videti, kot da na tekmovanje niso pripravljeni.

A velika količina snega je po besedah tiskovnega predstavnika Tomija Trbovca pustila posledice in nekoliko zamaknila zaključno fazo priprav. Prva skrb je bila pripraviti letalnico, pred začetkom tekmovalnega sporeda pa so prišle na vrsto ograje, pluženje parkirnih prostorov, odmerjanje prostorov za novinarje in tiste, ki skrbijo, da drugi del mehurčka ob izteku skakalne naprave ne poči.

Dirjanje sem in tja ob pripravljanju vsega potrebnega pa odgovornih mož ne odvrača na opozarjanje na nošenje FFP2-mask, brez katerih pobiranje izjav v mešani coni ni mogoče. Niti jih ne odvrača od stalnega pršenja razkužil po ograjah in drugih površinah, ob katerih se nahajajo ljudje.

Teh bo letos za vzorec v primerjavi z običajnimi tekmami. Stanje pa je podobno kot ob preizkusih letalnice v preteklih letih. Podoben organizacijski vrvež in le malo ljudi v izteku.

Foto: Bobo - Planica v letu 2020

Navijači bodo namesto prihoda v Planico pozirali pred spletnimi kamerami, zaradi katerih se bodo lahko znašli na velikih ekranih, ki bodo služili kot virutalne tribune v izteku letalnice. Prijave za posamezni tekmovalni dan so vsak dan odprte do 18. ure na dan pred tekmovanjem. Število prostih mest pa je na virtualni tribuni omejeno, so sporočili organizatorji akcije Zavarovalnica Triglav.

Obenem zlati sponzor Planice v svojem 120. letu delovanja k virtualnemu navijanju spodbuja tudi s 120 kartami za ogled finala svetovnega pokala marca prihodnje leto, ko bo dolina pod Poncami znova gostila najboljše skakalce. Zanje se bodo na štirih žrebanjih, s katerimi bodo vsak tekmovalni dan podelili po 30 vstopnic, lahko potegovali vsi, ki bodo oddali prijavo za navijanje na katerikoli dan decembrskega tekmovanja.

Navijači bodo torej na toplem v zavetju dnevnih sob spremljali dogajanje na SP. Precej hladneje bo na samem kraju dogodka. Marca lahko v dopoldanskem soncu prisotne v Planici pošteno greje, tokrat temu ne bo tako, zato je v izteku tudi več grelcev, saj ob padcu mraka pritisne precejšen mraz.

Foto: Bobo - Planica v letu 2020

Po drugi strani pa je snežna idila nekaj, česar v zadnjih letih v dolini pod Poncami tekmovalci niso bili vajeni. Kot tudi ne reflektorjev, ki so prvič obsijali slovito letalnico. Vse skupaj je speljano bolj improvizirano na montažnih žerjavih in kovinskih stolpih, a letalnica je tudi v močni megli dobro osvetljena, skakalcem pa to ne predstavlja prevelikih preglavic pri prilagajanju, le v Planici to velja za premiero.

Tekmovalci se morajo v Planici bolj prilagoditi tišini oziroma manjšemu trušču brez glasnih navijačev s trobljami. Stalnica pa ostaja znan glas povezovalca dogajanja na planiških tekmah Bojana Makovca, ki različne jezike stresa iz rokava ob vsakem preletu skakalca iz te in one države.

Marsikaj se je spremenilo, določene stvari pa ostajajo vsaj podobne, če ne iste. Planiški konec tedna bo drugačen, a vseeno takšen, kot se spodobi za praznik slovenskega športa.