901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Švicar obsojen zaradi všečkanja na Facebooku

Deli na:
Švicar obsojen zaradi všečkanja na Facebooku

Primer ima mednarodne razsežnosti, saj je sodišče odločilo, da mora Facebook te objave izbrisati na celotni platformi, in ne samo v Avstriji. - Foto: Reuters

Švicarsko sodišče v Zürichu je v prelomni sodbi obsodilo moškega, ki je "všečkal" komentarje na Facebooku, uperjene proti aktivistu za pravice živali, ki je bil označen za rasista in antisemita.

Sodnik je tovrstno všečkanje razumel kot del sramotenja in žaljenja prek družbenega omrežja.

Obtoženi, katerega identitete AFP ni objavila, je že v svojih objavah na Facebooku označil aktivista Erwina Kesslerja in njegovo skupino za zaščito živali Verein gegen Tierfabriken (Združenje proti živalskim tovarnam) za rasista in antisemita.

Nato pa je všečkal tudi več drugih komentarjev tretjih oseb, ki so bile prav tako žaljive do Kesslerja. Nekatere je tudi komentiral in delil povezavo na te komentarje in jih tako še dodatno širil.

Primer sega nazaj v leto 2015 in razgreto razpravo na družbenih omrežjih o tem, katera od skupin za pravice živali naj bi se smela udeležiti velikega veganskega festivala. Kessler je potem tožil več kot deset ljudi, ki so sodelovali v teh razpravah, navaja AFP.

Več teh oseb je že bilo obsojenih zaradi objavljenih komentarjev, a kot vse kaže, je bil moški, ki je bil obsojen zdaj, prvi, ki ga bo kazen doletela tudi zaradi všečkanja. "Ko je pritisnil gumb 'like', je obtoženi vsekakor podprl neprimerno vsebino in jo posvojil kot svojo," je utemeljilo sodišče.

Kessler je bil sicer pred skoraj 20 leti na švicarskem sodišču res obsojen zaradi rasizma, ker je judovske metode obrednega zakola živali primerjal z nacističnimi praksami. Obsojen je bil celo na kratko zaporno kazen.

A obtoženi zdaj med sodnim procesom ni uspel dokazati, da so bile trditve, ki jih je on objavljal in všečkal, resnične. Poleg tega jih je z "všečkanjem" širil med svojimi kontakti na Facebooku in jih tako naredil dostopne širšemu krogu ljudi, je še utemeljilo sodišče.

S tem je obtoženi po ugotovitvah sodišča škodoval ugledu tožnika Kesslerja. Obsojen je bil na 4000 švicarskih frankov (3700 evrov) pogojne kazni, še navaja AFP.